Χρυσό μετάλλιο για Έλληνες ερευνητές στο διεθνή διαγωνισμό iGEM με τη στήριξη της ELPEN

Newsroom Newsroom

Χρυσό μετάλλιο για Έλληνες ερευνητές στο διεθνή διαγωνισμό iGEM με τη στήριξη της ELPEN
Η ομάδα iGEM Thessaly

Η διαχρονική στήριξη της ELPEN στο θεσμό του iGEM έφερε για μια ακόμη χρονιά σπουδαίους καρπούς.

 

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (iGEM Thessaly) απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο φετινό διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο ΜΙΤ από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2019.

Ο διεθνής διαγωνισμός του iGEM ξεκίνησε το 2004 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη, προσελκύοντας περισσότερους από 6.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Κατά τη διεξαγωγή του παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας. Η Συνθετική Βιολογία αποτελεί ένα διεπιστημονικό κλάδο που συνδέει τις αρχές της Μηχανικής και της Βιολογίας, στοχεύοντας στη σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Στη φετινή του διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 φοιτητές από 375 ομάδες και 46 χώρες, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τις ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Για μια ακόμη χρονιά η ELPEN ενίσχυσε το θεσμό iGEM, επιβεβαιώνοντας με πράξεις τη διαχρονική στήριξή της στην επιστημονική κοινότητα και τους νέους ερευνητές. Φέτος στήριξε την ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που παρουσίασαν το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE», το οποίο απέσπασε το χρυσό μετάλλιο! Ειδικότερα, η έρευνά του αφορά στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Το «ODYSSEE» διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project), ενώ κέρδισε και υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο (Best Integrated Human Practices).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοστώνη, οι Έλληνες φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες της αμερικανικής πανεπιστημιούπολης. Η ερευνητική ομάδα iGEM Thessaly επισκέφτηκε επίσης και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την συνεχάρη για την επιτυχία της, τονίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα της πόλης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως και οι τρεις ομάδες της ελληνικής συμμετοχής έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά τις εντυπώσεις, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και επικρατώντας στον διεθνή ανταγωνισμό 375 ομάδων από 46 χώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved