ΦΑΡΜΑΚΟ

Δείπνο στο σκοτάδι: Μια βιωματική εμπειρία ευαισθητοποίησης για την απώλεια όρασης

Δείπνο στο σκοτάδι: Μια βιωματική εμπειρία ευαισθητοποίησης για την απώλεια όρασης
PIXABAY

Το απόλυτο σκοτάδι είναι η απαραίτητη συνθήκη για ένα δείπνο, στο οποίο οι συμμετέχοντες βιώνουν για λίγο την καθημερινότητα ενός ατόμου με απώλεια όρασης. Οι υπόλοιπες αισθήσεις, όπως η αφή και η όσφρηση παίρνουν τον πρώτο ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που επιφέρουν απώλεια όρασης.

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» διοργάνωσε η Novartis σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», την Τρίτη (10/12/2019). Οι συμμετέχοντες δείπνησαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα «Dinner in The Dark», οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές. Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση. Όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί εκ των προτέρων, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Σπυρόπουλος, Επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας Novartis Hellas - Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» - Sussanne Kohout, Country President & Managing Director Novartis Hellas - Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Chief Scientific Officer Novartis Hellas

Νέες θεραπείες

Στο πεδίο της οφθαλμολογίας η Novartis αναπτύσσει και διαθέτει φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπείες για νοσήματα και παθήσεις δομών του οφθαλμού από το βυθό έως το πρόσθιο ημιμόριο, που φτάνουν σε περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, από πρόωρα βρέφη μέχρι ηλικιωμένους.

Πρόσφατα, η εταιρεία έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση ρανιβιζουμάμπης σε πρόωρα βρέφη που πάσχουν από αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας (ROP), νόσο που προκαλεί προβλήματα όρασης και τύφλωση. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το voretigene neparvovec, μια εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με απώλεια όρασης λόγω γενετικής μετάλλαξης και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου RPE65 οι οποίοι έχουν επαρκή βιώσιμα αμφιβληστροειδικά κύτταρα. Η άδεια κυκλοφορίας ισχύει και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ενέκρινε το brolucizumab, γνωστό και ως RTH258, για τη θεραπεία της υγρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Το brolucizumab είναι ο πρώτος εγκεκριμένος από τον FDA αντι-VEGF παράγοντας, ο οποίος εξασφαλίζει τόσο τη μεγαλύτερη μείωση του υγρού σε σύγκριση με την αφλιμπερσέπτη όσο και επιτρέπει, σε ασθενείς με υγρή ΗΕΩ που πληρούν τα κριτήρια, να παραμείνουν σε σκέλος θεραπείας ανά τρίμηνο, αμέσως μετά τη φάση φόρτισης διάρκειας τριών μηνών, χωρίς κανένα συμβιβασμό ως προς την αποτελεσματικότητα.

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 με σκοπό μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειές τους, την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, καθώς και τη διοργάνωση της πρωτοποριακής βιωματικής δράσης «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις