ΦΑΡΜΑΚΟ

Self-test: Στο «τραπέζι» η διακοπή της διάθεσης από τα φαρμακεία – Συνάντηση για οριστική λύση

SELF TEST
INTIME NEWS

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχει το απόγευμα της Τετάρτης (16/06/2021) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της διάθεσης των self-test για τον κορονοϊό, αλλά και αυτό των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι από τις 19 Ιουνίου, τα φαρμακεία-μέλη του θα σταματήσουν τη δωρεάν χορήγηση των self-test, χωρίς περαιτέρω παράταση. «Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν την συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης. Η μη τήρηση της υπογραφής της κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Αν η κυβέρνηση είχε στοιχειωδώς τη θέληση να προχωρήσει στην επίλυση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος, θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον να συζητά μαζί μας. Αντί για αυτό, τρεις μέρες πριν από την λήξη της παράτασης που δόθηκε από τους φαρμακοποιούς, συναισθανόμενοι την αγωνία μαθητών και οικογενειών τους, αποφασίσαμε αντί για 6 Ιουνίου που έληγε η συμφωνία, να τελειώσει στις 19 Ιουνίου. Ως εδώ με τις αδιαφανείς συμφωνίες με την κυβέρνηση, που οδήγησαν σε διασυρμό του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί θα διεκδικήσουν δυναμικά την επίλυση των θεσμικών τους αιτημάτων» αναφέρει η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Έχει προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ολιγοήμερη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self-test: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κλάδος μας ανέλαβε τη δωρεάν διάθεση των self-test από τα φαρμακεία με υψηλό κόστος χρόνου και εξαντλητικής προσωπικής εργασίας για να στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας. Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν self-test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες για την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η Κυβέρνηση για την διάθεση τους. Σε σχέση με την κυβέρνηση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο».

Οριστική λύση για το ζήτημα αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, κατά την οποία θα ανοίξει ο διάλογος της Ομάδας Εργασίας μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας για τα θεσμικά θέματα του κλάδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: «25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο»