ΦΑΡΜΑΚΟ

Πλεύρης: Διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του clawback - Θα βγουν σκευάσματα εκτός θετικής λίστας

ΦΑΡΜΑΚΑ
Θα εξετάσουμε τι και ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδική αναφορά στο clawback του φαρμάκου έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Υγεία, του 20ου “HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”.

«Είναι πρόβλημα το clawback, να υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ» είπε ο κ. Πλεύρης. Η μείωσή του αποτελεί σταθερή βούληση της κυβέρνησης, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία εισάγεται η έννοια της συνυπευθυνότητας πολιτείας-επιχειρήσεων. «Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία αναλαμβάνει δεσμεύσεις έως το 2025, που ξεκινάνε από 50 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής, εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η βάση του προβλήματος βρίσκεται στον προϋπολογισμό, «πριν φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα». Προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος της κατανάλωσης στο επίπεδο του γιατρού και της συνταγογράφησης, με θεραπευτικά πρωτόκολλα. Χρειάζονται διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες «για να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις», να δούμε «τι και ποια φάρμακα θα αποζημιώσουμε», είπε ο κ. Πλεύρης. Θα υπάρξουν και φάρμακα τα οποία θα μεταφερθούν στην αρνητική λίστα, δηλαδή δεν θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας. «Θέλουμε να αποζημιώνουμε τα φάρμακα των πολιτών που θα είναι πραγματικά χρήσιμα για την υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το σκεπτικό του Υπουργείου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του clawback αλλά και «να μας οδηγήσει στο ποια είναι η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη».

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι οι κλινικές μελέτες θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο με το αναπτυξιακό clawback.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Τι ισχύει από σήμερα

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα