ΦΑΡΜΑΚΟ

Το φαρμακείο των διακοπών και τι πρέπει να περιέχει

φαρμακείο
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων
EUROKINISSI

Πώς αντιμετωπίζουμε τσιμπήματα, δυσπεψία, πονόλαιμο έχοντας το φαρμακείο των διακοπών μαζί μας. 

Στις διακοπές μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επομένως είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ένα κιτ πρώτων βοηθειών.

Για τα συνήθη προβλήματα υγείας και την άμεση αντιμετώπισή τους, η φαρμακοποιός Ελένη Λάσκου συστήνει:

Καούρα και δυσπεψία: Οι συνήθειές μας τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς τις επιλογές μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε, τρώμε σε εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες και συχνά μάλιστα αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά σκευάσματα ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας δρώντας άμεσα ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.

Πονοκέφαλος: Η άμεση ενυδατωση με επαρκή ποσότητα νερού και τα αναλγητικά φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκούν  έως και 8 ώρες, απαλλασσοντάς μας από αυτό το ενοχλητικο συμπτωμα.

Πονόλαιμος: Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι. Κυριότεροι παράγοντες είναι η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά, τα ξενύχτια καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.

Ζάλη στο ταξίδι: Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη και η μεκλιζίνη και είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και σκευάσματα που περιέχουν- τζίντζερ και κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές για ενήλικες και παιδιά.

Τσιμπήματα: Μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες, σκνίπες είναι οι απρόσκλητοι, ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες της συσκευασίας, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατο αποτέλεσμα. Μαζί με το εντομοαπωθητικό προμηθευόμαστε και ένα προϊόν ανακουφισης από τα τσιμπήματα για κάθε ενδεχομενο. Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να έχουν οι αλλεργικοί οι οποίοι καλό είναι να λάβουν και κάποιο αντιισταμινικό χάπι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης και να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε ειδική τσάντα, στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Με την άφιξή σας στον προορισμό σας, όλα τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγείο. Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα ούτε καλλυντικά στο αυτοκίνητο ενώ είναι σταθμευμένο. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, όσο είστε στη θάλασσα, φροντίστε να φυλάτε τα φάρμακα στην ισοθερμική τσάντα σε σκιερό μέρος και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη.

Σχετικές ειδήσεις