ΦΑΡΜΑΚΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διακριβωθεί εάν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί πωλήσεως και διάθεσης φαρμάκων.

Για το θέμα έχει ενημερώσει προ ημερών τον ΕΟΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επείγον έγγραφό του. Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου. Επικαλείται μάλιστα μαρτυρίες φαρμακοποιών σύμφωνα με τις οποίες οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιυπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια, κρέμες κ.λπ.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ο ΕΟΦ προχώρησε στην προσωρινή απαγόρευση παράλληλης εξαγωγής 26 φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως εμβολίων, εισπνεόμενων για πνευμονικές παθήσεις, αντιφλεγμονωδών, ενέσιμων για θρομβώσεις και νευρολογικών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων και επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους.

Σχετικές ειδήσεις