ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΦ: Κοστολογημένες προτάσεις για το φάρμακο στο Υπ. Υγείας

ΠΕΦ: Κοστολογημένες προτάσεις για το φάρμακο στο Υπ. Υγείας

Για τη δεύτερη συνάντηση με τους εργαζόμενους στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζεται η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο θέατρο Badminton με τίτλο «Ελληνικό φάρμακο: η λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ότι η εκδήλωση της Τρίτης 18 Νοεμβρίου αναμένεται να είναι το ίδιο μαζική όπως η περσινή, όταν το θέατρο Badminton κατέκλυσαν 2.500 με 3.000 εργαζόμενοι σε φαρμακευτικές εταιρείας, κυρίως της Αττικής.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της χώρας, η οποία έχει ανάγκη μία κοινωνική συμφωνία μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και κυβέρνησης, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να στηριχθεί σε κλάδους που παράγουν προστιθέμενη αξία, είναι ανταγωνιστικοί και έχουν εξαγωγικό προφίλ. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως έχουν καταδείξει έρευνες ανεξάρτητων φορέων αλλά και η ίδια η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει.

Ο κ. Τρύφων αποκάλυψε ότι η ΠΕΦ, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να καταθέσει τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, βάσει τριών αξόνων, την κάλυψη των ασθενών με ποιοτικό ελληνικό φάρμακο, την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η ελληνική παραγωγή φαρμάκου μπορεί να καλύψει των 50% των αναγκών στα νοσοκομεία και το 70% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΠΕΦ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τότε θα προκύψει μία σειρά από πλεονεκτήματα: από την εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα δημιουργηθεί «χώρος» για καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, οι επενδύσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, οι οποίες δεν δημιουργούν δημοσιονομική επιβάρυνση, τότε θα ομολογεί ότι υπάρχει άλλη ατζέντα στο τραπέζι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σχετικές ειδήσεις