ΦΑΡΜΑΚΟ

Προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα για την κυστική ίνωση

Προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα για την κυστική ίνωση

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για την ανάγκη άμεσης και έγκαιρης πρόσβασης σε φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με κυστική ίνωση, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Οι δύο βουλευτές επικαλούνται στην ερώτησή τους το Σύλλογο για την Κυστική Ίνωση, σύμφωνα με τον οποίο έχει παρατηρηθεί αποσπασματική προμήθεια σχετικών Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), κάτι που εγκυμονεί επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες –όπως φαίνεται- δεν έχουν ολοκληρωμένη καταγραφή των ασθενών και των αναγκών τους στα συγκεκριμένα φάρμακα. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προβλέπεται να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ασθενών με κυστική ίνωση που τους έχουν συνταγογραφηθεί ΦΥΚ με σκοπό τη σωστή διαχείριση του αποθέματος σε φάρμακα, πώς θα δράσει σε περίπτωση έλλειψης αποθέματος και εάν πρόκειται να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εξόφληση των υφιστάμενων οφειλών προς την προμηθεύτρια εταιρεία.