Στο Άμστερνταμ η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Newsroom Newsroom

Στο Άμστερνταμ η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Στην έβδομη θέση η υποψηφιότητα της Αθήνας.

Στο Άμστερνταμ θα μεταφερθεί τελικά η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο λόγω Brexit.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε να επιλέξει μεταξύ 16 υποψήφιων πόλεων (αρχικά ήταν 19 αποσύρθηκαν όμως οι υποψηφιότητες της Μάλτας, της Κροατίας και της Ιρλανδίας).

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε τρεις γύρους, με την τελική αναμέτρηση μεταξύ Μιλάνου και Άμστερνταμ, να εξελίσσεται σε θρίλερ.

Οι δύο πόλεις ισοψήφησαν και ακολούθησε κλήρωση, στην οποία η τύχη στάθηκε τελικά με το μέρος του Άμστερνταμ.

Νωρίτερα, στη δεύτερη φάση είχαν περάσει το Μιλάνο, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για τις τρεις αυτές πόλεις, απείχε η Σλοβακία διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της Μπρατισλάβας.

Η υποψηφιότητα της Αθήνας δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Συγκέντρωσε 10 βαθμούς και βρέθηκε στην έβδομη θέση μαζί με το Πόρτο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την απήχηση που είχε η ελληνική πρόταση.

Αναλυτικά η βαθμολογία των 16 πόλεων στον πρώτο γύρο ήταν: Μιλάνο 25, Άμστερνταμ 20, Κοπεγχάγη 20, Μπρατισλάβα 15, Βαρκελώνη 13, Στοκχόλμη 12, Αθήνα 10, Πόρτο 10, Βαρσοβία 7, Βουκουρέστι 7, Βρυξέλλες 5, Ελσίνκι 5, Βιέννη 4, Βόννη 3, Λιλ 3, Σόφια 3.

(Πηγή: Politico.eu, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved