ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Λόγος αγανάκτησης για το clawback, οι αποκαλύψεις των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ

ΣΦΕΕ: Λόγος αγανάκτησης για το clawback, οι αποκαλύψεις των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ

Προβληματισμό που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης, προκάλεσαν στη φαρμακοβιομηχανία τα ευρήματα των ηλεκτρονικών ελέγχων του ΕΟΠΥΥ καθώς εντόπισαν ενδείξεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης από κάποιους παρόχους.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαιρετίζει τις προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ να εντοπίσει τις εστίες παραβατικότητας και κακοδιαχείρισης, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις αποκαλύψεις. Ταυτόχρονα, όμως, αγανακτεί με την επικράτηση της λογικής των clawback σε όλους τους τομείς της υγείας και ιδιαίτερα στο φάρμακο, μια λογική η οποία έχει οδηγήσει την πολιτεία να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Όπως διευκρινίζει, μια εσφαλμένα προσδιορισμένη ανεπαρκής δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην οποία προστίθενται και οι συνταγογραφικές ατασθαλίες διάφορων επιτήδειων έχει οδηγήσει τη φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφού διαθέτει πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017) καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων πολιτών φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σήμερα, Τετάρτη (26/09/2018) στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το φάρμακο.

Ο ΣΦΕΕ ζητά να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχό της. Επιπλέον, χαρακτηρίζει επιτακτική τη «συνευθύνη» στο clawback και ζητά μάλιστα να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. «Τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλλει η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών» αναφέρει ο ΣΦΕΕ χαρακτηριστικά. Τέλος, θέτει το ζήτημα της προβλεψιμότητας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου. Μέσα στο ισχύον πλαίσιο, όμως, έχει εκλείψει τελείως, τονίζει ο Σύνδεσμος, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα.