ΥΓΕΙΑ

«Ύποπτες» χρηματοδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας

«Ύποπτες» χρηματοδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας

Σε δεινή θέση φέρεται να βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος, καθώς και η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, μετά από δημοσιεύματα για υπέρ του δέοντος «απλόχερες» χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», εκτιμάται ότι το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20.000.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση προς ΜΚΟ με αντικείμενο τη λειτουργία δομών (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ.), οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Σε μερικές από αυτές τις ΜΚΟ, καταγγέλλεται πως πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες του υπουργού Υγείας, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από πόρους του ΕΣΠΑ και συμπληρώνεται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος ενέκρινε τροποποιήσεις για την αύξηση της χρηματοδότησης, ενώ καθοριστικό ρόλο φέρεται να έχει και η διευθύντρια Ψυχικής Υγείας.

Το «Πρώτο Θέμα» παραθέτει στοιχεία από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

«- Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Μετάβαση" αξιώνει απολογιστικές συνολικές χρηματοδοτήσεις 1.093.834 ευρώ για την περίοδο 2013 έως 2015, με τις δαπάνες να υπολείπονται κατά μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 δήλωσε δαπάνες 161.644 ευρώ, όμως εγκρίθηκε χρηματοδότηση 466.395 ευρώ, δηλαδή 305.000 ευρώ περισσότερα! Πρόεδρος της Μετάβασης είναι ο κ. Τιμολέων Γονής, ο οποίος παράλληλα είναι υπάλληλος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, ενώ από τις 24 Νοεμβρίου 2015 έχει αποσπαστεί στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Πηγές από το Υπουργείο αναφέρουν, ότι στην πραγματικότητα ο κ. Γονής λειτουργεί ως άτυπος διευθυντής του Γενικού Γραμματέα Πέτρου Γιαννουλάτου. Δηλαδή ο κ. Γονής, νόμιμος εκπρόσωπος ΜΚΟ, είναι το δεξί χέρι του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος εγκρίνει τις επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ.

- Ο συνολικός προϋπολογισμός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κλίμακα" αν και μειώθηκε σε 6.805.000 ευρώ (αρχικώς ανερχόταν σε 9.009.000) και η προγραμματισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι 2.761.000 ευρώ, φαίνεται να έχει λάβει ήδη περί τα 5.300.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια. Ως βοηθός λογιστή σε οικοτροφείο της "Κλίμακας" εργάζεται η αδελφή της Διευθύντριας Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου και ανιψιά του Γενικού Γραμματέα, ένα στοιχεία που μπορεί να είναι και συμπτωματικό αλλά δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Πάντως η "Κλίμακα" δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον Τύπο. Ήταν μία από τις τέσσερις ΜΚΟ με τις οποίες ο δήμος Αθηναίων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας συνολικού κόστους 952.000 ευρώ συν ΦΠΑ τον Απρίλιο το 2012. Το θέμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς η ύπαρξη του μνημονίου έγινε γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο δέκα μήνες μετά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, η "Κλίμακα" είναι μία οικογενειακή ΜΚΟ, καθώς πληρώνονται από αυτήν τέσσερις μεταξύ τους συγγενείς. Η συγκεκριμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

- Ανάλογη με την "Κλίμακα" είναι η περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα "Δίοδος" στο Βόλο, καθώς από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα τέσσερα είναι συγγενείς. Με τροποποιητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο προϋπολογισμός του έργου ανεβαίνει από 1,475.968,33 σε 1.619.549,11 (αύξηση κατά 143.580,78 ευρώ) αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες παραμένουν οι ίδιες (14 ασθενείς, 3198 επισκέψεις!). Η δε ποσόστωση του ΕΣΠΑ εκτοξεύεται στο 71,62%, που μεταφράζεται σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 215.495 ευρώ. και εγκρίνεται συνολική επιχορήγηση 1.619.549 ευρώ.

- Το Κέντρο Αποκατάστασης Ψυχικής Υγείας "Ανάσα" είχε αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 623.700 ευρώ για μόλις πέντε ασθενείς. Με τροποποίηση του εγκεκριμένου Τεχνικού Δελτίου στις 30 Νοεμβρίου 2015, χωρίς να υπάρχει πρωτόκολλο δικαιούχου και πρωτόκολλο Διαχειριστικής Αρχής (!) η χρηματοδότηση διπλασιάζεται, φτάνοντας το 1.216.121 ευρώ, αν και ο αριθμός των ωφελουμένων παραμένει ο ίδιος (5)».

Το θέμα φέρεται να έχει προκαλέσει την παραίτηση του κ. Γονή από τη θέση του συμβούλου του υπουργού Υγείας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης φέρεται να ζητά την αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα, Πέτρου Γιαννουλάτου.

Σχετικές ειδήσεις