ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV και μεγάλη διασπορά ηπατίτιδας C στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV και μεγάλη διασπορά ηπατίτιδας C στη Θεσσαλονίκη

Αρχόμενη επιδημία HIV και μεγάλη διασπορά της ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύουν τα δεδομένα του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», όπως ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, το οποίο στοχεύει την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και του HIV στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV λοίμωξης ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών στην πόλη.
Συγκεκριμένα, από σύνολο των 442 χρηστών που εξετάστηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος, 17 άτομα βρέθηκαν θετικά στον HIV, με τον επιπολασμό της νόσου (4%) να είναι αρκετά υψηλότερος του αναμενόμενου (1%).

Σε σύγκριση στοιχείων από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα («ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV HIV»), το ποσοστό των νέων διαγνώσεων μεταξύ των ατόμων με HIV λοίμωξη ήταν πολύ μικρότερο στην Αθήνα (20%), σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη (65%). Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε Αθήνα (77%) και Θεσσαλονίκη (72%).
Τους τελευταίους 12 μήνες, η καθημερινή ενδοφλέβια χρήση που κατέγραψε το πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Αθήνα, ανέρχεται σε ποσοστό 31%, ενώ το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» κυμαίνεται σε 43%. Η κοινή χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες στην Αθήνα ανέρχεται στο 25%, όταν στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 32%. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 12 μήνες, μόλις το 1% των χρηστών ανέφερε ότι έλαβε δωρεάν σύριγγες, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37%.

Μέσα από τα προγράμματα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», επιδιώκεται η έγκαιρη διάγνωση και η διασύνδεση των ασθενών σε θεραπεία, τόσο για τον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, όσο και για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλα άτομα.

Τα στοιχεία του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Αντιμετώπιση Ανισοτήτων στην Υγεία 2020: Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα», την οποία διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δ΄ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων