ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο επικίνδυνος όταν κοιμόμαστε - Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο επικίνδυνος όταν κοιμόμαστε - Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες
pixabay

Κοροναϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πώς να μειώσετε την ευαισθησία σας στον κοροναϊό… όταν κοιμάστε.

Κάτι που οι περισσότεροι αγνοούμε σχετικά με τον κοροναϊό είναι πως μια από τις καταστάσεις στις οποίες είμαστε περισσότερο ευάλωτοι απέναντί του είναι την ώρα που κοιμόμαστε.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNNi, ο δρ. Μπρους Λ. Ντέιβιντσον, πνευμονολόγος, ειδικός στην μετάδοση των λοιμώξεων στο αναπνευστικό σύστημα και πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Πνευμονολόγων -Φυματιολόγων, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός εισβάλλει στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Όπως αναφέρει, ο συγκεκριμένος ιός πλήττει τα κύτταρα κάτω από τον λάρυγγα, περνώντας βαθιά στους αεραγωγούς των πνευμόνων, σε αντίθεση με τους απλούς ιούς της γρίπης που αρχίζουν προσβάλλοντας τη μύτη και τον λαιμό.

Ο κοροναϊός φθάνει σε αυτά τα κύτταρα μέσω ρινικών ρευστών εκκρίσεων της μύτης και του λαιμού οι οποίες αναρροφώνται και κατεβαίνουν προς την τραχεία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει καθημερινά κατά τη διάρκεια του ύπνου σε τουλάχιστον στους μισούς από τους φυσιολογικούς ανθρώπους (νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα υγείας).

Επιπλέον, η συχνότητα του φαινομένου αυξάνεται κατακόρυφα σε διάστημα μιας εβδομάδας και αφορά σχεδόν όλους τους ανθρώπους.

Το φαινόμενο της αναρρόφησης τέτοιων εκκρίσεων είναι πολύ μεγαλύτερο σε ανθρώπους που παίρνουν χάπια κατά της αϋπνίας, συνηθίζουν να πίνουν αλκοόλ προτού κοιμηθούν ή παρουσιάζουν βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα εξαιτίας του καπνίσματος.

Ο δρ. Ντέιβιντσον επισημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει κολλήσει τον κοροναϊό κινδυνεύει άμεσα με πνευμονία από την αναρρόφηση τέτοιων εκκρίσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το να προσβληθεί κανείς από κοροναϊό, συνεχίζει ο ειδικός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ευαλωτότητας σε πνευμονικές λοιμώξεις. Αν κάποιος έχει ευαίσθητους πνεύμονες λόγω παλαιότερης λοίμωξης ή αν φέρει βλάβες εξαιτίας του καπνίσματος επί σειρά ετών, τότε ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: cnn.com