ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

Στο «κυνήγι» των κρυφών εστιών κορονοϊού έχουν επιδοθεί οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιδιαίτερα ευχάριστα είναι τα νέα από αποτελέσματα των πρώτων μοριακών τεστ, τα οποία πραγματοποίησαν τις τελευταίες 48 ώρες οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ.

Στα περίπου 1.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό.

Αποστολή των Κινητών Ομάδων είναι η συλλογή δειγμάτων από τον πληθυσμό για να εμπλουτιστεί η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο Covid-19.

Οι 20 Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες στους δρόμους της Αττικής και της περιφέρειας και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τα πρώτα 1.000 δείγματα που συλλέχθηκαν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου όπου ελέγχθηκαν συνολικά περίπου 90 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν 60 υπάλληλοι του Δήμου που εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες και την καθαριότητα αλλά και εργαζόμενοι σε άλλου είδες δομές όπως για παράδειγμα τα σχολεία.

Δείτε εικόνες από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου στη gallery που ακολουθεί:

Προς το παρόν οι Κινητές Ομάδες εστιάζουν στις δομές κλειστών αλλά και ευάλωτων πληθυσμών καθώς διατυπώνεται έντονη ανησυχία από τους ειδικούς για κρυφές εστίες μετάδοσης. Άλλωστε τα γεγονότα στην κλινική Ταξιάρχαι, στις δομές προσφύγων στο Κρανίδι και τη Ριτσώνα, ή στους οικισμούς Ρομά επιβεβαιώνουν την αγωνία των αρμοδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη (05/05) κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται – και θα συνεχιστούν- με αμείωτο ρυθμό. Προτεραιότητα δίδεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας. Ενδεικτικά, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού από κλειστές δομές σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σε αυτήν τη φάση της πανδημίας η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περί τους 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης, της πρώτης φάσης της πανδημίας έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα. Σε αυτή τη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι και πιο στοχευμένοι.

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσίοδδρας, η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει, κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Για τον λόγο αυτό τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού πραγματοποιούνται στοχευμένα σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές αστέγων, τα υπνωτήρια, οι φυλακές. Όπως εξήγησε ο κ. τσιόδρας, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, ο μαζικός διευρυμένος έλεγχος του πληθυσμού θα συνεχιστεί και πέραν του πρώτου κρίσιμου διμήνου καθώς θα αναπτύσσονται σταδιακά οι Κινητές Ομάδες. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 Κινητές Ομάδες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εξάμηνη και πλέον διάρκεια» είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για τη διαδικασία των προσλήψεων για τη στελέχωση των Κινητών Ομάδων παραδέχθηκε ότι «υπήρξε μία γρήγορη διαδικασία με βάση την προτεραιότητα που γινόταν η αίτηση, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στη διάθεσή μας, να το εκπαιδεύσουμε, έτσι ώστε να είναι στους δρόμους».

Πάντως, στην παρούσα φάση «η επιδημία έχει ελεγχθεί», όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας βέβαια ότι τα στοιχεία αξιολογούνται καθημερινά. Σημειώνεται ότι χθες δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοψία στην Αγία Παρασκευή: Τι φοβούνται οι Αρχές μετά τα επεισόδια στο υπαίθριο πάρτι