Μόνιμο και ημι-μόνιμο μακιγιάζ: Αυτός είναι ο τρόπος να απαλλαγούμε αποτελεσματικά

Newsroom Newsroom

Μόνιμο και ημι-μόνιμο μακιγιάζ: Αυτός είναι ο τρόπος να απαλλαγούμε αποτελεσματικά

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά και με ασφάλεια από μόνιμο ή ημι-μόνιμο μακιγιάζ που τυχόν έχουμε στα φρύδια ή στα χείλη εξηγεί με αποκλειστική του συνέντευξη στο Newsbomb.gr ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Derma Hair Clinic στην Αθήνα και  τ. Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

«Είναι γεγονός πως την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αισθητικών επεμβάσεων. Όλο και περισσότερα άτομα αποφασίζουν να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση, επιλέγοντας κάθε νέα μέθοδο. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το μόνιμο ή ημι-μόνιμο μακιγιάζ (cosmetic tattoos), δηλαδή το τατουάζ που γίνεται στα φρύδια, στα βλέφαρα, γύρω από τα χείλη και την περιοχή των ματιών για να βελτιωθεί το περίγραμμα», αναφέρει ο Δρ Καραλέξης, ειδικός των Laser. «Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει δοκιμάσει ένα γραμμικό τατουάζ στο πρόσωπο της, καθώς η τεχνική αυτή προσφέρει ένα απαλό μακιγιάζ, καλύπτοντας τις ατέλειες και εξοικονομώντας χρόνο από την καθημερινότητα της. Ωστόσο, πολλές είναι εκείνες που το μετανιώνουν και αποφασίζουν να το αφαιρέσουν, ψάχνοντας την πιο ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο», συμπληρώνει ο ίδιος, εξηγώντας πως υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τη χρήση Laser, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του.

Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί τη διαφορά της χρήσης Laser με τη μέθοδο της δερμοαπόξεσης και προειδοποιεί πως η αφαίρεση του μόνιμου ή ημι-μόνιμου μακιγιάζ είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται από έμπειρους δερματολόγους και όχι από άλλους επαγγελματίες που δεν είναι γιατροί, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του ειδικού των Laser δερματολόγου, Δρ Απόστολου Καραλέξη στο Newsbomb.gr:

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι για να αποφασίσει κάποιος να αφαιρέσει κάποιο ημι-μόνιμο ή μόνιμο μακιγιάζ που έχει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην αφαίρεση ενός τατουάζ. Μερικοί από αυτούς είναι προσωπικοί, κοινωνικοί ή επαγγελματικοί. Στο ημι-μόνιμο όμως μακιγιάζ ο κυριότερος λόγος είναι, συνήθως, το αισθητικό αποτέλεσμα. Αναλυτικά, αναφέρω παράγοντες όπως:

  • Κακός σχεδιασμός
  • Ασυμμετρία προσώπου
  • Αστοχία χρώματος
  • Ξεθώριασμα χρωστικής
  • Αλλεργία στη χρωστική ουσία
  • Μη φυσικό αποτέλεσμα

Οι σχεδιαστές των cosmetic tattoos χρησιμοποιούν τη λέξη microblading (τρίχα-τρίχα) για να δικαιολογήσουν το ημι-μόνιμο τατουάζ. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως είναι ακριβώς όπως και το μόνιμο, με μοναδική διαφορά τη μικρότερη ποσότητα χρωστικής. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τα τατουάζ αυτά ξεθωριάζουν, αλλά δεν εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου.

- Πώς γίνεται η αφαίρεση του ημι-μόνιμου μακιγιάζ με Laser;

Πλέον η αφαίρεση τατουάζ πραγματοποιείται με τη χρήση εξελιγμένων Laser που δρουν κάνοντας επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Με τον τρόπο αυτό, οι παλμοί φωτός διαπερνούν το δέρμα, αποδίδοντας την ενέργειά τους επιλεκτικά στην περιοχή της χρωστικής, σε πολύ μικρό χρόνο και αποφεύγοντας τυχόν βλάβες στην επιδερμίδα και στους γύρω ιστούς της.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης τατουάζ με Pico Laser, που είναι το πιο σύγχρονο και το αποτελεσματικό laser για την αφαίρεση ακόμα και του πιο απαιτητικού τατουάζ, οποιουδήποτε χρώματος. Είναι απολύτως ασφαλές και δεν αφήνει κανένα απολύτως σημάδι στο δέρμα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί παλμούς με μεγάλη ενέργεια σε picoseconds, ο οποίοι οδηγούν στην διάσπαση της χρωστικής που έχει το τατουάζ με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση της από το δέρμα μέσω της φαγοκυττάρωσης. Τα picoseconds υπερτερούν σε σχέση με τα nanoseconds που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα τα lasers παλαιότερης τεχνολογίας, δηλαδή τα Q-switched Lasers, καθώς η φωτοακουστική τους δράση διασπά περαιτέρω τη χρωστική ουσία στοχεύοντας με ακρίβεια, χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς του δέρματος και ταυτόχρονα διεγείρει τους μηχανισμούς επούλωσης του. Διαθέτει τρία μήκη κύματος και έτσι ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο που απορροφάται καλύτερα από το κάθε χρώμα.

Μπορεί να γίνει όμως και αφαίρεση τατουάζ με CO2 Laser. Τα cosmetic tattoos αποτελούνται συνήθως από μία σύνθεση πολλών χρωστικών που χρησιμεύουν στο να προσδώσουν στα τατουάζ πιο λαμπερή και αστραφτερή όψη. Για το λόγο αυτό, η αφαίρεση του ημι-μόνιμου μακιγιάζ είναι ιδιαίτερα απαιτητική εξαιτίας των λευκών μεταλλικών ενώσεων που περιέχουν όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του σιδήρου. Οι ενώσεις αυτές συνήθως σκουραίνουν με τη χρήση του Pico Laser και άλλων Laser της αγοράς μέσω αντιδράσεων χημικής οξείδωσης. Αν συμβεί αυτό, ο αριθμός των συνεδριών θα αυξηθεί σημαντικά. Σε αντίθεση με άλλα laser, το CO2 laser αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αφαίρεση αυτών των τατουάζ αφού δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες χρωστικές και επιπλέον δεν προκαλεί την οξείδωση των μεταλλικών αυτών ενώσεων. Ειδικότερα, το μήκος κύματος του CO2 laser απορροφάται από το νερό το οποίο υπάρχει στο δέρμα. Έτσι, εξαχνώνει τους ιστούς του δέρματος που χτυπάει κάθε φορά.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται ανά μέθοδο;

Συνήθως, η εξάλειψη ενός τατουάζ επιτυγχάνεται μετά από 3-6 συνεδρίες με το Pico Laser ανά 30 ημέρες. Ο ερεθισμός που δημιουργείται διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Αν ο ερεθισμός είναι έντονος, συνιστάται η αύξηση του διαστήματος μεταξύ των επαναλήψεων. Τόσο ο αριθμός των συνεδριών όσο και το κόστος εξαρτώνται από το χρώμα, το μέγεθος και το πόσο βαθιά «χτυπημένο» είναι το τατουάζ. Αντιθέτως η θεραπεία με το CO2 Laser απαιτεί 1-2 συνεδρίες και ο ερεθισμός διαρκεί 20 περίπου ημέρες.

Είναι οδυνηρή η αφαίρεση του ημι-μόνιμου μακιγιάζ-τατουάζ;

Πριν από κάθε συνεδρία αφαίρεσης τατουάζ εφαρμόζεται στην περιοχή μία μικρή ποσότητα αναισθητικής κρέμας. Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος είναι έντονος, γίνεται τοπική αναισθησία.

Ποιες είναι οι οδηγίες σας, μετά τη θεραπεία αφαίρεσης τατουάζ;

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, το δέρμα είναι ελαφρώς ερεθισμένο προσωρινά και σε σπάνιες περιπτώσεις δημιουργούνται φυσαλίδες που εξαφανίζονται τις επόμενες ημέρες. Συνήθως, προτείνεται και η χρήση αναπλαστικής κρέμας που βοηθάει στη γρηγορότερη επούλωση της περιοχής. Καθώς αυξάνονται οι επαναλήψεις, το τατουάζ ξεθωριάζει όλο και περισσότερο. Η εφαρμογή του Laser απαγορεύεται σε μαυρισμένες και σκουρόχρωμες επιδερμίδες καθώς υπάρχει κίνδυνος έντονου ερεθισμού. Έτσι, αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία πριν και μετά από τις συνεδρίες και δεν πραγματοποιούνται συνεδρίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μπορεί να γίνει αφαίρεση τατουάζ με δερμοαπόξεση (Dermabrasion);

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πιο σπάνια και συγκεκριμένα σε τατουάζ που είναι ανθεκτικά στις δύο παραπάνω μεθόδους, εξαιτίας της υπερβολικής πυκνότητας της χρωστικής τους. Επίσης, ενδείκνυται σε περιπτώσεις αλλεργιών, όπου τα Laser μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση λόγω της διάσπασης της χρωστικής. Η αφαίρεση τατουάζ με δερμοαπόξεση αποτελεί μία επεμβατική μέθοδο καθώς προκαλεί απόξεση στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος μαζί με τη χρωστική του tattoo. Πραγματοποιείται σε μία μόλις συνεδρία αλλά εφαρμόζεται σε ιδιαίτερες μόνο περιπτώσεις.

Μπορεί κάποιος που δεν είναι γιατρός να αφαιρέσει τατουάζ;

Τελευταία παρατηρείται το εγκληματικό και επικίνδυνο φαινόμενο να επιχειρείται η αφαίρεση οποιασδήποτε μορφής και χρώματος τατουάζ από κάποια στούντιο τατουάζ ή κέντρα αισθητικής, δηλαδή από μη γιατρούς. Ο δερματολόγος είναι αναμφισβήτητα ο πιο κατάλληλος ιατρός για την ασφαλή αφαίρεση των τατουάζ και την αποφυγή δημιουργίας ουλών. Τα cosmetic tattoos, τα οποία εφαρμόζονται σε εμφανείς και ευαίσθητες περιοχές του προσώπου πρέπει να αφαιρούνται μόνο από έμπειρους ιατρούς. Η περιοχή του προσώπου παρουσιάζει γρηγορότερη επούλωση σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος. Παρόλα αυτά, ένας κακός χειρισμός του Laser μπορεί να οδηγήσει σε θερμική βλάβη ή να αφήσει σημάδια στο δέρμα.

Δρ. Απόστολος Καραλέξης

https://www.karalexis.gr

https://www.dermahair.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

210 723 2932

info@dermahair.gr

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved