ΥΓΕΙΑ

Η Ελληνικός Χρυσός στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η Ελληνικός Χρυσός στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η συμπαράσταση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όσους το αποτελούν υπήρξε τεράστια.

Ηθικά, από την πρώτη στιγμή, στο πλάι των ανθρώπων που πολεμούν τον ιό ακούραστα, με θάρρος και πίστη, βρέθηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Είναι σπουδαίας σημασίας και οι προσφορές που έγιναν προς το ΕΣΥ σε υλικά αγαθά, που είναι τα «όπλα» γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε δωρεές προς κάθε τομέα που έχει ανάγκη. Με τη σύσταση έκτακτου ταμείου αρωγής ενίσχυσε και υποστήριξε με υλικά μέσα και χρηματικές δωρεές τόσο τον τομέα της Υγείας του Δήμου Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου δραστηριοποιείται, όσο και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που είναι νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για τον κορωνοϊό, ενισχύθηκε με μία ψηφιακή φορητή ακτινολογική μονάδα αξίας 55.000 ευρώ, όπως επίσης με καινοτόμες προστατευτικές ασπίδες προσώπου τρισδιάστατης εκτύπωσης και ολόσωμες στολές για το υγειονομικό προσωπικό. Ανάλογη ενίσχυση από την Ελληνικός Χρυσός σε ασπίδες προσώπου και στολές δέχθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, το οποίο εξοπλίστηκε και με έξι φορητούς παρακλίνιους αναπνευστήρες, αξίας 51.300 ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός, με δωρεά ύψους 20.000 ευρώ, ενίσχυσε ακόμα τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο ανέλαβε το έργο της εισαγωγής στη χώρα μας αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Δωρεά ύψους 10.000 ευρώ κατατέθηκε στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των δομών υγείας στην Θεσσαλονίκη, με έμφαση στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου και ακόμα 10.000 ευρώ διατέθηκαν στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει πόρους για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με εξοπλισμό. Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου και της αστυνομίας στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προχώρησε σε δωρεά απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Στοχευμένη ενίσχυση στις δομές Υγείας του Δήμου Αριστοτέλη

Ειδικά προς τον δήμο Αριστοτέλη, όπου βρίσκονται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στα οποία δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός, έγινε δωρεά ύψους 10.000 ευρώ για τις απολυμάνσεις όλων των σχολείων και άλλων δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, καθώς και δωρεά ύψους 10.000 ευρώ προς τη Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», που υλοποιεί την διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου και λειτουργεί τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». Μέρος του ποσού διατέθηκε για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Αριστοτέλη με εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Παράλληλα, εγκρίθηκε πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού, το οποίο προσφέρεται από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος των κατοίκων του Δήμου, ενώ η εταιρεία βρέθηκε σε συνεχή συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, για την παρακολούθηση των αναγκών του και τον εφοδιασμό του με αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας.

Μέταλλα και ορυκτά: Βασικά συστατικά διαγνωστικών τεστ, φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί πως η ίδια η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός σχετίζεται με την πρόοδο στον τομέα της Υγείας, καθώς μέταλλα και ορυκτά είναι πολύ συχνά τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, ή ακόμα και ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από ιούς. Χαλκός, ψευδάργυρος, χρυσός, άργυρος και μόλυβδος, όλα μέταλλα που εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τη σύγχρονη ιατρική και θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα.

Αναλυτικότερα:

- Η χρήση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο, έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Ο χρυσός αξιοποιείται από την σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents, για την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

- Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

- Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

- Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.

- Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανσιμό, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των κρυωμάτων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.