ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να προχωρήσουν οι 800 νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να προχωρήσουν οι 800 νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
INTIME NEWS

Την ανάγκη να αυξηθούν οι συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο αριθμός των γιατρών που συνταγογραφούν είναι μικρότερος του αναγκαίου, υποστηρίζει ο ΠΙΣ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το Σύλλογο, από τα σημειώματα τα οποία εστάλησαν στους γιατρούς της χώρας από τον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τον όγκο της εργασίας τους, όπως αυτός αποτυπώνεται στην έκδοση συνταγών προς τους ασθενείς. Στη συντριπτική πλειονότητα, υπάρχουν υπερβάσεις στον αριθμό των συνταγών, ενώ δεν εμφανίζονται υπερβάσεις στους μέσους όρους ανά συνταγή.

«Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με την έλλειψη οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και με τον ανεπαρκή αριθμό συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Καθώς βρισκόμαστε στη χρονική στιγμή της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, η οποία όπως έχουν αναγνωρίσει και διεθνή ΜΜΕ, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών κατ’ οίκον από το σύνολο των ιατρών της χώρας, που λειτούργησαν ως ανάχωμα της προσέλευσης των ασθενών στα Νοσοκομεία, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, να διοργανωθεί άμεσα και αποτελεσματικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εντός των επομένων μηνών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα» τονίζει ο ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού και να ενσωματώνονται «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός ειδικών ιατρών και ο «επιστημονικός πλούτος της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΙΣ ζητά από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στις επιπλέον συμβάσεις 800 περίπου ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι-«Πότε θα την πιάσουν»: Η αγωνία της Ιωάννας, οι πόνοι και οι τρεις ύποπτες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις