ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Τι συμβαίνει με το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Υπουργείο Υγείας: Τι συμβαίνει με το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου «Αγία Σοφία»
INTIME NEWS

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Αφορμή έγιναν ερωτήματα που διατυπώθηκαν για την κάλυψη ανασφάλιστων ή χωρίς ΑΜΚΑ παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις των οποίων, όπως και η περίθαλψη επειγόντων περιστατικών, αναστάλθηκαν καθώς η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) δεσμεύθηκε ως μονάδα COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι:

  • Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.
  • Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα.
  • Όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.
  • Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

32 περιστατικά στο Ωνάσειο

Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το ΩΚΚ καλύπτει εντελώς δωρεάν τη νοσηλεία άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, όταν και εφόσον αυτά παραπέμπονται από δημόσια νοσοκομεία. Διευκρινίζει δε, ότι καλύπτει και τη διατροφή του γονέα που συνοδεύει το παιδί, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2019, 32 περιστατικά παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, αρκετά από τα οποία ήταν άπορα ή ανασφάλιστα και είχαν παραπεμφθεί από τα νοσοκομεία παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», έχουν αντιμετωπιστεί στο Ωνάσειο.

Η πιο πρόσφατη λίστα περιλαμβάνει 22 συνολικά περιστατικά και συζητήθηκε στις 11/05/2020 για τον προγραμματισμό τους. Από αυτά, 8 προγραμματίζονται για χειρουργική αντιμετώπιση στο ΩΚΚ, με 4 από αυτούς τους ασθενείς να είναι ανασφάλιστοι. Επίσης, 5 ασθενείς προγραμματίζονται για καθετηριασμό και επαναξιολόγηση αναγκαιότητας χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας τους. Τέλος, 5 ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί, είτε στο ΩΚΚ είτε αλλού και 4 ασθενείς δεν χρήζουν παρέμβασης επί του παρόντος, σημειώνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ελλείψεις στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του Παίδων

Προβλήματα λειτουργίας στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» υπάρχουν τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΚΕΜ από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και το 2011 αποτελούσε ξεχωριστό-αυτόνομο τμήμα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, με περίπου 7 κλίνες εντατικής σε λειτουργία, που σκοπό έχουν τη μετεγχειρητική υποστήριξη των καρδιοχειρουργημένων παιδιών. Το 2011 με απόφαση του υπουργείου Υγείας διακόπηκε η λειτουργία του τμήματος και το 2013 μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια ξεκίνησε η επαναλειτουργία του, αρχικά με 1 κλίνη. Μέχρι σήμερα, οι κλίνες έχουν φτάσει τις 3, σύμφωνα με την ΔΗ.ΠΑ.Κ Γιατρών.

Μέχρι και την έναρξη της πανδημίας, το τμήμα λειτουργούσε κάτω από σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό, με αποτέλεσμα η ΚΕΜ να σταματήσει να λειτουργεί ως αυτόνομο οργανικό τμήμα του νοσοκομείου. Με σοβαρότατες ελλείψεις λειτουργούσαν επίσης το Καρδιολογικό τμήμα και το Αιμοδυναμικό, αλλά και η αίθουσα χειρουργείου (πραγματοποιούνταν ένα χειρουργείο την εβδομάδα), με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και να επιβαρύνεται σημαντικά η υγεία πολλών παιδιών, αναφέρει η ΔΗ.ΠΑ.Κ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, η μονάδα λειτουργεί με "δανεικό" διευθυντή Εντατικολόγο από τη γενική ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου, ο οποίος εναλλάσσεται κάθε μήνα, ενώ παράλληλα δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις ιατρών-εντατικολόγων. Το τμήμα στηρίζεται σε επικουρικούς ιατρούς όμορων ειδικοτήτων, π.χ. αναισθησιολόγοι, νεογνολόγοι, εντατικολόγοι ενηλίκων ή στη μεταφορά επικουρικών και μόνιμων εντατικολόγων από τη γενική ΜΕΘ. Η ίδια κατάσταση υποστελέχωσης επικρατεί και στο καρδιοχειρουργικό τμήμα αφού όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί με ένα συντονιστή διευθυντή καρδιοχειρουργό, δύο διευθυντές και έναν επικουρικό θωρακοχειρουργό.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, με δυσκολία λειτουργίας και στις δύο μονάδες, υποστελέχωσης κλινικών, εντατικοποίησης προσωπικού, που συνεχώς καλείται να "μπαλώσει" τρύπες ανάλογα με τις περιστάσεις, να αλλάζει πόστα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μη προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η συνεχής κινητικότητα προσωπικού δημιουργούν δυσκολίες στη διεκπεραίωση των απαραίτητων παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων».

Με τη σταδιακή επανέναρξη των χειρουργείων και κάτω από το βάρος αυτών των ελλείψεων, καθίσταται αδύνατη η καθημερινή κάλυψη εφημεριών και των τριών εντατικών μονάδων (ΜΕΘ-μονάδα Covid-KEM). Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του νοσοκομείου προτείνει να συνεχιστεί η μεταφορά προσωπικού, ενώ παραμένει κλειστή λόγω ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με δυναμική 6 κλινών.

Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας, καθώς και τις διοικήσεις της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΓΝ Παίδων «η Αγία Σοφία» να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει με ομαλότητα το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΣΑ: Μειώνονται από 1/6 οι τιμές σε εισιτήρια και κάρτες των Μέσων Μεταφοράς - Αναλυτικοί πίνακες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις