ΥΓΕΙΑ

Ραγάδες Πρωκτού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Ραγάδες Πρωκτού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι ραγάδες πρωκτού είναι μια κοινή πάθηση, που πλήττει όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως νέα άτομα, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, προκαλώντας ως βασικό σύμπτωμα πόνο και μικρή απώλεια αίματος, ιδίως κατά την κένωση.

Υπάρχει τρόπος οι ασθενείς να καταπραΰνουν τα συμπτώματα και να μειωθεί το αίσθημα δυσφορίας; Στη σημερινή μας συζήτηση, φιλοξενούμε τον χειρουργό παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού, κ. Δημήτρη Πατσούρα, με μεγάλη εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα του Ην. Βασιλείου, ο οποίος μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από το πρόβλημα, αλλά και για τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασής του.

Κε Πατσούρα, τι ακριβώς είναι οι ραγάδες πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια σχισμή/πληγή στον πρωκτικό σωλήνα περιφερικότερα της οδοντωτής γραμμής. Συνήθως, εκτείνεται σε βάθος αποκαλύπτοντας τις ίνες του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού. Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός της περιοχής του πρωκτού. Συχνότερα αίτια της ραγάδας του πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα και η δίοδος σκληρών κοπράνων, καθώς και οι εγχειρήσεις στην περιοχή του πρωκτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνήθως ανησυχούν τον ασθενή;

Τα κύρια συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού είναι ο οξύς πόνος (σχίσιμο-κάψιμο) και η απώλεια αίματος. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της κένωσης και μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Το αίμα είναι μικρής ποσότητας και παρατηρείται συνήθως στο χαρτί.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει ο ασθενής;

Η διάγνωση της ραγάδας του πρωκτού γίνεται συνήθως από το ιστορικό του ασθενή, την περιγραφή της συμπτωματολογίας του και επιβεβαιώνεται με την επισκόπηση του πρωκτού. Η κλινική/δακτυλική εξέταση στην οξεία φάση είναι πολύ επώδυνη και καλό είναι να αποφεύγεται. Καλό είναι βέβαια όλοι οι ασθενείς, που έχουν αίμα στα κόπρανα να υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο (κολονοσκόπηση) του παχέος εντέρου για τον αποκλεισμό άλλης συνυπάρχουσας παθολογίας.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές;

Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού είναι κατ’ αρχήν συντηρητική. Συνήθως το 50% των ραγάδων του πρωκτού στην οξεία φάση θεραπεύονται χωρίς χειρουργική παρέμβαση, με καλή τοπική υγιεινή, διόρθωση της δυσκοιλιότητας και τοπική χρήση αλοιφών όπως η τρινιτρική γλυκερίνη και η διλτιαζέμη 2%.

Δεύτερη γραμμή θεραπείας είναι η χημική σφιγκτηροτομή με ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης (BOTOX) στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτικού σωλήνα. Η τοξίνη της αλλαντίασης (BOTOX) προκαλεί χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα μυ μειώνοντας τον μυικό σπασμό, βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής και έτσι διευκολύνεται η επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.

Η χημική σφιγκτηροτομή με ενέσεις BOTOX μπορεί να συνδιαστεί με την εφαρμογή Laser. Το Laser προκαλεί νεαροποίηση της ραγαδας, εξαχνώνοντας τον ουλώδη ιστό από τα χείλη της, και επιταχύνοντας έτσι την επούλωση της, αφήνοντας άθικτο τον σφιγκτηριακό μηχανισμό.

Σε μικρό ποσοστό (<5%) ασθενών μπορεί να εμφανισθεί παροδική πολύ μικρού βαθμού ακράτεια κυρίως στα αέρια. Η δράση του BOTOX διαρκεί περίπου 3 μήνες και είναι αναστρέψιμη οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μόνιμων επιπλοκών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι η θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου με Botox +/- Laser έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, καθώς:

  • Είναι απλή, σύντομη, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη.
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και μηδενικό χρόνο ανάρρωσης.
  • Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή και δεν προξενεί κανένα τραύμα.
  • Η δράση του δεν είναι μόνιμη και δεν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης του σφικτηριακού μηχανισμού του πρωκτικού σωλήνα.
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Έχει απόλυτη ένδειξη στις γυναίκες που ο πρωκτικός σωλήνας είναι πιο κοντός και τέλος,
  • Έχει ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με την χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική θεραπεία σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται;

Εφόσον έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι, τότε σαν τελική και πιο αποτελεσματική θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού προκρίνουμε τη χειρουργική.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική είναι η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή, η οποία συνίσταται σε μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού και θα πρέπει να γίνεται από χειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Με την έσω πλάγια σφιγκτηροτομή καταργούμε τον χρόνιο σπασμό του μυός και διευκολύνεται έτσι η ταχεία επούλωση της ραγάδας του πρωκτού, καθώς και η αποφυγή της υποτροπής της. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 15 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα και παρατηρείται άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα www.patsouras.gr/

Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525

Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.