ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Έλεγχοι και ιχνηλάτηση σε Ξάνθη, Θεσπρωτία και Ροδόπη

Κορονοϊός: Έλεγχοι και ιχνηλάτηση σε Ξάνθη, Θεσπρωτία και Ροδόπη
ΕΟΔΥ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Συνεχίζεται η προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στις τρεις περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην Ξάνθη και πραγματοποιούν μαζικούς διαγνωστικούς έλέγχους καθώς τις τελευταίες ημέρες η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει νέα κρούσματα.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο νομό ενώ το χωριό Εχίνος παραμένει σε καραντίνα και χθες έγινε γνωστό ότι μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στην Ξάνθη είναι απαραίτητη τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την «χαρτογράφηση» της εξάπλωσης της επιδημίας στην περιοχή όσο και για να επικρατήσει το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Ο αντιδήμαρχος της Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, μίλησε το πρωί της Τρίτης (23/06) στο Mega για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Στις επιβαρυμένες περιοχές, εντάχθηκε πριν από δύο ημέρες και η Θεσπρωτία καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί 7 κρούσματα ενώ η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο περιστατικό με την θετική στον κορονοϊό μαία, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Έδεσσας, καθώς εξετάζεται αν το συγκεκριμένο κρούσμα συσχετίζεται με άλλα κρούσματα.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Στοιχεία για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το νέο κορονοϊό που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε διάστημα 50 ημερών, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα. «Συνεχίζουμε εντατικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό και με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της υγείας όλων μας» έγραψε ο κ. Κικίλιας στο Twitter.

Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται στην περιοχή της Ξάνθης, μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, καθώς και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Ειδικότερα, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας (22/06/2020) στο Κέντρο Υγείας της Παραμυθιάς, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 συγγενείς των διαπιστωμένων κρουσμάτων, κάτοικοι, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό της περιοχής, μετά τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων στην περιοχή. Αύριο αναμένεται και δεύτερο κλιμάκιο καθώς κρίνεται αναγκαίο να γίνει και περαιτέρω έλεγχος στις 33 κοινότητες του δήμου Σουλίου.

Ο δήμος μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος το Σάββατο ξεκίνησε απολύμανση σε δημόσιους χώρους καθώς και στα σχολικά κτίρια. Με απόφαση του δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, κλειστά έμειναν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τέθηκε άμεσα σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό επιχειρούν καθημερινά με εντατικούς ελέγχους και ήδη έχουν ξεπεράσει τα χίλια τεστ στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, ώστε σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί η συρροή κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή θα είναι συνεχής και οι έλεγχοι θα παραταθούν για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι - Ανατροπή από την 35χρονη: Δεν το έκανα για τον Νώντα