ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων για τον έλεγχο όσων μπαίνουν στη χώρα

ΕΟΔΥ: Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων για τον έλεγχο όσων μπαίνουν στη χώρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα βοηθήσει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να διαχειρίζεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα τα στοιχεία από τους ελέγχους για κορονοϊό όσων μπαίνουν στη χώρα, παρουσίασε την Πέμπτη (09/07/2020) ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από COVID-19, καθώς βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος μειώνει κατά πολύ το χρόνο ελέγχου των τουριστών στα σύνορα. Επίσης, ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωρίζει άμεσα τι γίνεται στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα χρησιμοποιούν τάμπλετ με τα οποία θα μπορούν να κάνουν θερμομέτρηση, αλλά και να σκανάρουν τον ειδικό κωδικό του εντύπου που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα (PLF - Passenger Locator Form). Το νέο σύστημα εγγυάται γρήγορη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των ταξιδιωτών, χωρίς πιθανά λάθη.

Με τη βοήθεια αλγορίθμου θα προκύπτει ποιοι από τους τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η δειγματοληψία θα γίνεται με χρήση barcode. Ο νοσηλευτής λαμβάνει το επίχρισμα για το τεστ και στη συνέχεια σκανάρει το barcode το οποίο κολλάει στο κιτ μεταφοράς του επιχρίσματος. Εκτιμάται ότι με το νέο πρόγραμμα, ο χρόνος της διαδικασίας του τεστ θα μειωθεί στο ένα λεπτό από τα περίπου πέντε λεπτά που διαρκεί σήμερα.

Αν από το δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψει κάποιο θετικό κρούσμα, το λογισμικό θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το μητρώο ασθενών COVID-19.

Εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ, στο νέο σύστημα, γίνεται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο (11-12/07/2020) στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν η Πάτρα και η Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 210 ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 75.000 τεστ. Στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα»: Δείτε σε ποιο κανάλι «κλείνει» η Ελένη Μενεγάκη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr