ΥΓΕΙΑ

Περινεοτομή: Τι είναι και γιατί γίνεται;

Περινεοτομή: Τι είναι και γιατί γίνεται;
Photo by freestocks.org from Pexels

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περινεοτομή.

Η περινεοτομή είναι από τις συνηθέστερες επεμβάσεις, που πραγματοποιούνται παγκοσμίως.

Την πρώτη περιγραφή της περινεοτομής την συναντά με το μακρινό 1742. Το 1920 σε ένα συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Σικάγο των Η.Π.Α. ο Dr Joseph DeLee, ο οποίος θεωρείται εκ των «πατέρων» της σύγχρονης Μαιευτικής, για πρώτη φορά επιχειρηματολόγησε υπέρ της εκτέλεσης της περινεοτομής σε όλες της πρωτότοκες (γυναίκες στον πρώτο τους τοκετό).

Ποια είναι η διαδικασία της περινεοτομής;

Πριν ο ιατρός εκτελέσει την τομή στο περίνεο, χορηγεί δια υποδόριας ένεσης τοπική αναισθησία. Έτσι η διενέργεια της επέμβασης αυτής δεν συνδέεται με την πρόκληση πόνου στη γυναίκα.
Μετά το πέρας του τοκετού η μικρή τομή αποκαθίσταται άμεσα δια συρραφής.

Πονάει μετά η περινεοτομή;

Σε γενικές γραμμές η περινεοτομή συνδέεται με ένα βαθμό δυσφορίας. Εντούτοις, κατά κανόνα ο όποιος πόνος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος με τη χρήση κοινών αναλγητικών συμβατών με το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Ο πόνος αυτός υποχωρεί συνήθως σύντομα εντός λίγων ημερών από το τοκετό.
Ενδεχομένως, να συστηθεί και η χορήγηση διαλυμάτων, που καθιστούν τα κόπρανα πιο μαλακά, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας, αφού η προσπάθεια κατά την αφόδευση ίσως να είναι επώδυνη λόγω της περινεοτομής.

Θα χρειαστεί να κοπούν τα ράμματα της περινεοτομής;

Τα ράμματα, που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική αποκατάσταση της περιοχής μετά από περινεοτομή είναι απορροφήσιμα. Έτσι δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν από τον ιατρό, αλλά «πέφτουν» από μόνα τους μετά από κάποιες ημέρες.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr