ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Επαγγελματίες αξιολογητές για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Κικίλιας: Επαγγελματίες αξιολογητές για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία
INTIME NEWS

Την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και έχει να κάνει με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Για το νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα (27/07/2020). «Η ΟΔΙΠΥ Α.Ε. θα είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία με κορυφαίους επαγγελματίες αξιολογητές, οι οποίοι θα μπαίνουν στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και θα αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Στόχοι μας είναι η στήριξη των ασθενών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» επισήμανε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «ο Οργανισμός αυτός είναι μία μεταρρύθμιση η οποία έλειπε από τη χώρα», η οποία παρόλο που εφαρμόζεται εν μέσω κορονοϊού, «θα δώσει τη δυνατότητα δίκαια και αντικειμενικά να μπορούμε να αξιολογήσουμε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται υπέρ των ασθενών μας, υπέρ των πολιτών».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, μαζί με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας. «Θυμίζω ότι η άυλη συνταγογράφηση, ήδη έχει γίνει εντός κορονοϊού, ψηφιακοί φάκελοι, ψηφιακές ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές, διαλειτουργικότητα όλων αυτών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να φτιάξουμε Δίκτυα Υγείας τα οποία θα συνδέουν όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα συνδέσουμε με Δίκτυα Υγείας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, ιδιώτες ιατρούς. Θα υπάρχει μάνατζμεντ στο δίκτυο υγείας ανά περιοχή. Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα παρέχει το κάθε δίκτυο τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες. Ενσωματώνοντας και τους ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή τον οικογενειακό γιατρό, τον παθολόγο, τον παιδίατρο, τον γιατρό που είχε η μέση ελληνική οικογένεια, θέλουμε να κάνουμε ελκυστικό το να πάει ένας συμπολίτης μας και να έχει και εμπιστοσύνη κιόλας σε μια τέτοια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι δωρεάν, τόνισε.

Ως προς το σχεδιασμό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να διαθέτει η χώρα 1.200 κλίνες μέχρι το τέλος του χρόνου. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον κορονοϊό. Γιατί ένα σύγχρονο σύστημα περίθαλψης χρειάζεται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εμείς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιον τραυματιστεί και θα κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, λόγω π.χ. ενός τροχαίου ατυχήματος, να έχει την ευκαιρία να μπει σε μία ΜΕΘ. Και αυτό δυστυχώς, και ντρέπομαι που το λέω, ήταν το μεγαλύτερο "ρουσφέτι" στη Μεταπολίτευση. Με την υπογραφή του πρωθυπουργού θα παραδώσουμε αυτές τις 1.200 ΜΕΘ, που θα είναι σύγχρονες, τελευταίας τεχνολογίας, με το κατάλληλο προσωπικό, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Με πληρωμένη την εκπαίδευση του προσωπικού για τα επόμενα πέντε χρόνια από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Με την αξιοποίηση του εξοπλισμού που μας προμήθευσαν οι ιδιώτες δωρητές, μόνιτορ, κρεβάτια, αναπνευστήρες και λοιπά».

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Δείτε πού πήγε την Κυριακή - Μπήκε από την πίσω πόρτα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr