ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Εργαλείο στα χέρια όλων των ασθενών ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία

Κικίλιας: Εργαλείο στα χέρια όλων των ασθενών ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία
INTIME NEWS

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (30/07/2020) το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο ιδρύεται οργανισμός – ανώνυμη εταιρεία για την αξιολόγηση των δημόσιων δομών υγείας και προαιρετικά των ιδιωτικών.

Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο ανθρωποκεντρικό και μεταρρυθμιστικό», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής. Στόχος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) είναι «η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας».

«Μετατρέπουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Η ποιότητα είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Θα αξιολογούνται η αποτελεσματικότητα, η ανταποκρισιμότητα του συστήματος Υγείας, η αποδοτικότητα, η τεχνική αρτιότητα, η προσβασιμότητα όλων στις υπηρεσίες υγείας. Πάντα με ασθενοκεντρική προσέγγιση, με σεβασμό και γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με χρηστή διοίκηση και διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί οι μεταρρυθμιστικές δράσεις του υπουργείου Υγείας δεν έχουν σταματήσει εν μέσω κορονοϊού. Αντίθετα, όλο το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Κάτι που θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην υγεία και το οποίο επισήμαναν στην Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών. «Το ελληνικό Δημόσιο απέδειξε μέχρι τώρα ότι δεν έχει μπορέσει να αξιολογήσει ποιοτικά τις υπηρεσίες υγείας. Εμείς φέραμε την αξιολόγηση ως νομοθέτημα, θα την εφαρμόσουμε και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. εργαλείο στα χέρια όλων των ασθενών, με στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές, αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, επισημαίνοντας ότι «ο πρώτος ποιοτικός δείκτης είναι η αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενούς». «Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτό τον Οργανισμό να έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ασθενών, που θα μπορούν να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας τους, για τα δικαιώματά τους, για τις θεραπευτικές τους επιλογές και άλλα και για τις ενέργειες που κάνει κάθε φορέας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών του» ανέφερε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι υλοποιούνται άμεσα οι προσλήψεις άνω των 900 μόνιμων ιατρών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, που προκηρύχθηκαν το Μάρτιο, καθώς η διαδικασία επιταχύνθηκε με ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και την επόμενη εβδομάδα υπογράφονται οι προσλήψεις των πρώτων 100 μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Τέλος, προανήγγειλε τις επόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, όπως η ψηφιοποίηση της υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις, η διαλειτουργικότητα και διαδραστικότητα όλων των δομών υγείας, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Δίκτυα Υγείας, οι αναβαθμίσεις των ξενοδοχειακών υποδομών των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πανικός στην Θεσσαλονίκη - 12 άτομα στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό μετά από γλέντι γάμου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr