ΥΓΕΙΑ

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο υγιεινό για τα παιδιά;

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο υγιεινό για τα παιδιά;
pixabay.com

Έχει πλεονεκτήματα το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του;

Αρκετοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται αν πρέπει να δίνουν στο παιδί τους κατσικίσιο γάλα.

Παρά το γεγονός πως το κατσικίσιο γάλα για δεκαετίες αποτελούσε την καλύτερη επιλογή στα παιδιά που εμφάνιζαν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το κατσικίσιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό, καθώς μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργίες και στο κατσικίσιο.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου όσοι υποστηρίζουν τη χρήση του κατσικίσιου γάλακτος ως μια πιο υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, στηρίζονται κυρίως στα παρακάτω πλεονεκτήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι υπό σκέψη:

  • Εμφανίζονται λιγότερες αλλεργίες στα παιδιά που το καταναλώνουν.
  • Είναι φθηνά προϊόντα και οι καταναλωτές τα βρίσκουν εύκολα στο εμπόριο.
  • Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στη βιομηχανία παραγωγής έτοιμου φαγητού, ενώ συχνά μπορεί να μην αναγράφονται καν στις ετικέτες των συστατικών του προϊόντος.
  • Είναι πιο εύκολο στην πέψη του.
  • Είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει μία τάση που υποστηρίζει πως βοηθά τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, γεγονός που μπορεί να τα ωφελεί λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιταμινών και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κτλ.), δεν έχει αποδειχτεί η άποψη αυτή επιστημονικά.

Επιπλέον, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά πως προκαλεί λιγότερες ή πιο ήπιας μορφής αλλεργίες σε σχέση με το αγελαδινό. Παρά το γεγονός πως τα δύο είδη περιέχουν διαφορετικές ομάδες πρωτεϊνών, όπως καζεΐνη και ορολευκωματίνες, είναι όλες τους εξίσου αλλεργιογόνες, ανάλογα με την προέλευση του γάλακτος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com