ΥΓΕΙΑ

Επιληψία στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Επιληψία στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
pixabay.com

Ποιος ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης.

Η επιληψία είμαι μια εγκεφαλική διαταραχή.

Οι σπασμοί (γνωστοί και ως «μεγάλη επιληψία») αποτελούν την πιο έντονη μορφή επιληπτικής κρίσης και προκαλούν γρήγορες βίαιες συσπάσεις ολόκληρου του σώματος, κάποτε και απώλεια της συνείδησης. Μπορεί καμιά φορά να ξεκινήσουν ως συσπάσεις κάποιου συγκεκριμένου μέλους του σώματος, γι να γενικευθούν στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα. Οι σπασμοί αυτοί παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία σε 5 στα 100 άτομα.

Μικρή επιληψία

Η «μικρή επιληψία» σε αντίθεση με τη μεγάλη, χαρακτηρίζεται από στιγμιαίες (ενός έως δύο δευτερολέπτων) διαλείψεις της προσοχής και απλανές βλέμμα. Οι κρίσεις της μικρής επιληψίας παρατηρούνται κυρίως σε μικρά παιδιά και μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητες που δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνον όταν αρχίσουν να επηρεάζουν τη σχολική απόδοση.

Εμπύρετοι σπασμοί

Οι σπασμοί που μπορεί να προκαλέσει ένας υψηλός πυρετός συμβαίνουν σε 3-4 στα 100 παιδιά ηλικίας από 5 μηνών μέχρι 5 ετών. Σπάνια εμφανίζονται μετά την ηλικία των 5 ετών. Αν ένα παιδί παρουσιάσει εμπύρετο σπασμό έχει 50% πιθανότητες να παρουσιάσει και δεύτερο. Ο εμπύρετος σπασμός εκδηλώνεται είτε με ήπια συμπτώματα, όπως «γύρισμα» των ματιών ή δυσκαμψία των άκρων, είτε με την εντυπωσιακή εικόνα της μεγάλης επιληψίας, με τινάγματα και συσπάσεις ολόκληρου του σώματος. Συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και η συμπεριφορά του παιδιού γρήγορα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Θεραπεία

Οι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις σταματούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση. Αν το παιδί σας παρουσιάσει σπασμούς, θα πρέπει να το προστατεύσετε από τραυματισμούς.