ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη

Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη
Photo by lucas mendes from Pexels

Τι πρέπει να τρώει μία έγκυος!

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της εγκύου αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων εξασφαλίζει ότι θα προσλαμβάνετε όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε ημερήσια βάση.

Τον χειμώνα οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, καραδοκούν και πρέπει να φροντίζετε ακόμη περισσότερο την υγεία, τόσο τη δική σας, όσο και του μωρού σας, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που ο κορονοϊός βρίσκεται εκεί έξω.

Ορισμένες τροφές ενδείκνυνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να κρυολογήσετε ή να κολλήσετε κάποια ίωση. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους πάσχοντες από διαβήτη.

Φρούτα και λαχανικά εποχής - Φροντίστε να καταναλώνετε πορτοκάλια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το πορτοκάλι έχει μόλις 47 θερμίδες, ενώ δίνει και 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Άλλα βιοενεργά συστατικά του πορτοκαλιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία είναι τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (κυρίως φλαβονοειδή). Και οι δύο αυτές κατηγορίες συστατικών δρουν ως αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και παντοθενικού οξύ.

Αυγά: Το αβγό είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Όσπρια: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.