ΥΓΕΙΑ

COVID-19 ή ίωση έχει το παιδί; Πώς καταλαβαίνουμε τη διαφορά

COVID-19 ή ίωση έχει το παιδί; Πώς καταλαβαίνουμε τη διαφορά
pexels.com

Ποια είναι τα συμπτώματα των ιώσεων και ποια του κορονοϊού.

Οι περισσότεροι γονείς με την έναρξη των σχολείων αγχώνονται στο ενδεχόμενο να εμφανίσει το παιδί δέκατα ή βήχα, μήπως και αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις της νόσου COVID-19.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό πως το φθινόπωρο αποτελεί μία εποχή κατά την οποία το παιδί, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την πρώτη επαφή με το σχολείο, έρχεται αντιμέτωπο με μία πληθώρα ιών. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να είναι και άγνωστοι για το ανοσοποιητικό του σύστημα, γεγονός που συνεπάγεται απουσία αντισωμάτων. Έτσι, οι μέρες που απαιτούνται για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού είναι πιθανόν να συνοδεύονται με μία σειρά συμπτωμάτων όπως τα δέκατα και ο βήχας.

Οπως αναφέρει η παιδίατρος Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου στην περίπτωση που το παιδί εμφανίσει μία αδυναμία, δέκατα, βήχα ή κάποια άλλα συμπτώματα, συνίσταται η παραμονή του στο σπίτι για τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα. Έτσι, μακριά από την σχολική αίθουσα προφυλάσσει τόσο τον εαυτό του, από ενδεχόμενη νέα ίωση, όσο και τους γύρω του.Φυσικά στην περίπτωση του κοροναϊού ισχύουν οι οδηγίες για την αυστηρή τήρηση της παραμονής στο σπίτι και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο χρονικό διάστημα το παιδί μπορεί να κολλήσει τους γύρω του.

Εποχική ίωση

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή ή μπούκωμα, το παιδί πιθανότατα νοσεί από κάποια εποχική ίωση, καθώς ο κορωναϊός σπάνια έχει τέτοια εικόνα. Αντιθέτως, η δύσπνοια ίσως αποτελεί ένα σύμπτωμα-κλειδί για την εκδήλωση του κορωναϊού, καθώς δεν αποτελεί σύμπτωμα ίωσης ή αλλεργίας. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, ώστε εκείνος να καθοδηγεί κάθε στάδιο στην πορεία της νόσου και να συστήνει την απαραίτητη θεραπεία.

Η πρόληψη των ανεπιθύμητων ιώσεων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή διατροφή και τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Στα καθημερινά γεύματα του παιδιού και της οικογένειας γενικότερα θα πρέπει να περιέχονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ισορροπία και σε επαρκείς ποσότητες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες και οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Ταυτόχρονα, η εμπειρία της νέας πανδημίας δείχνει πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής για την πρόληψη. Εκτός της χρήσης της μάσκας, το παιδί θα πρέπει να μάθει να πλένει σωστά τα χέρια του, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται, με ταυτόχρονη χρήση αντισηπτικών/απολυμαντικών σαπουνιών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο όσο και στο σπίτι.