ΥΓΕΙΑ

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό; Κι όμως, μπορείτε να το ενισχύσετε!

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό; Κι όμως, μπορείτε να το ενισχύσετε!

Δεν θεωρείται σπάνια συνθήκη η εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του και οι περισσότεροι από αυτούς «περνούν απαρατήρητοι» έως ότου είναι ήδη αργά και η «ζημιά» έχει γίνει. «Πρόχειρες» επιλογές στο φαγητό, έλλειψη βιταμίνης D3, απουσία άσκησης και καθιστική ζωή, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις ως προς τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος – το οποίο, σε κάθε περίπτωση, αλλά και πολύ περισσότερο στη σημερινή συγκυρία – οφείλουμε να προσέξουμε πολύ.

Όταν αισθανόμαστε μεγάλη αδυναμία με το παραμικρό κρύωμα, το οποίο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να περάσει, όταν συμπτώματα όπως ένα συνάχι ή ένας πυρετός μας καθηλώνουν και μας αποκόπτουν από τις καθημερινές δραστηριότητες, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο το ανοσοποιητικό μας να είναι σοβαρά εξασθενημένο και να χρειάζεται ενίσχυση. Πώς θα ενισχύσουμε όμως το ανοσοποιητικό μας; Καταρχήν, προσέχοντας τη διατροφή μας. Είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του και οφείλουμε να δίνουμε τη δέουσα προσοχή.

Είναι πιθανό, λόγω των συνθηκών, να παραμελούμε τη διατροφή μας, θεωρώντας πως εφόσον περνάμε τον περισσότερο από τον χρόνο μας εντός του σπιτιού, δεν έχει «πολύ νόημα». Τουναντίον, όμως, τώρα είναι η ευκαιρία να χτίσουμε σωστές συνήθειες διατροφής, να εντάξουμε στη διατροφή μας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, να πίνουμε άφθονο νερό και να εστιάσουμε στη λήψη βιταμινών όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D αλλά και τα Ω3 λιπαρά που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του οργανισμού μας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, φρούτα και λαχανικά είναι πηγές πολλών βιταμινών, ενώ βιταμίνη D3 – που θεωρείται σημαντική για το ανοσοποιητικό – και λιπαρά Ω3 προσλαμβάνουμε κατά κύριο λόγο από τα ψάρια. Ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως το μουρουνέλαιο, μπορεί να μας βοηθήσει να βεβαιωθούμε πως ο οργανισμός μας λαμβάνει επαρκείς ποσότητες από τα στοιχεία αυτά.

Άσκηση και καλός ύπνος

Η διατροφή μπορεί να είναι το πιο σπουδαίο μας «όπλο» για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όμως από μόνη της δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Αντίθετα, το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν συνδυάσουμε την άσκηση και τον σωστό, επαρκή ύπνο. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, η άσκηση στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Αρκεί να γνωρίζουμε ότι οποιασδήποτε μορφής άσκηση, εφόσον γίνεται τακτικά και αρκετά συχνά, είναι αποτελεσματική ως προς την καλή μας υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτό μπορεί να σημαίνει, τρέξιμο, γυμναστική ή και έντονο περπάτημα επί 20-30 λεπτά «μέρα παρά μέρα». Ή μπορεί να σημαίνει περπάτημα επί καθημερινής βάσης, για αρκετή ώρα, ακόμα και αν γίνεται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε την άσκηση που μας ταιριάζει στην καθημερινότητά μας, ώστε η απουσία της να μην είναι ο κανόνας, αλλά η σπάνια εξαίρεση.

Αντίστοιχα, ένας καλός, επαρκής ύπνος έχει σημαντική συμβολή στην συνολική εικόνα της υγείας μας, αλλά και πολύ συγκεκριμένα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ο «επαρκής» ύπνος μπορεί να ορίζεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οργανισμό σε οργανισμό, όμως κατά μέσο όρο για έναν ενήλικα, σημαίνει 7-9 ώρες νυχτερινού ύπνου. Το «μυστικό» για να είμαστε βέβαιοι πως ο ύπνος μας είναι επαρκής είναι το να μην αισθανόμαστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, ενώ πολύ σημαντικό είναι να διαμορφώνουμε τις συνθήκες του χώρου μας πριν τον ύπνο έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα.

Διατροφή, άσκηση και ύπνος είναι το τρίπτυχο που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας με τον καλύτερο τρόπο και όσο πιο άμεσα γίνεται.