ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία» από τον κορονοϊό: Οι μυστικές τοποθεσίες και τα τεστ πριν από τον εμβολιασμό

Επιχείρηση «Ελευθερία» από τον κορονοϊό: Οι μυστικές τοποθεσίες και τα τεστ πριν από τον εμβολιασμό
ASSOCIATED PRESS

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι μόνο λίγες ημέρες μακριά αλλά ήδη οι ετοιμασίες στη χώρα μας για την παραλαβή και διανομή του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και θα λάβουν χώρα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Σε μία εβδομάδα ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός και στην Ελλάδα κι έτσι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σε 5 δημόσια νοσοκομεία στην Αττική.

Ήδη από το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα έχουν φτάσει οι πρώτες δόσεις εμβολίων και την επόμενη ημέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε Ευαγγελισμό, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας και Σωτηρία.

Η αρχή θα γίνει, για συμβολικούς λόγους, με μια νοσηλεύτρια και έναν ηλικιωμένο από οίκο ευγηρίας και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός 50 ατόμων σε κάθε νοσοκομείο.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας ενώ θα ακολουθήσουν όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Τεστ προσομοίωσης πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Όπως ανέφερε το OPEN TV, πριν ξεκινήσει η διαδικασία θα γίνει το πρώτο κρας τεστ στα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή τεστ προσομοίωσης, προκειμένου να δουν πώς μπορεί να κυλήσει όλος αυτός προγραμματισμός.

Οι πολίτες που θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και θα πηγαίνουν πίσω από το παραβάν. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις και γι' αυτόν τον λόγο το SMS που θα λαμβάνουμε είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης είτε μέσω των φαρμακείων, είτε μέσω των ΚΕΠ θα περιλαμβάνει δύο ραντεβού, την ημερομηνία της πρώτης δόσης και την ημερομηνία της δεύτερης.

Τα 14 ψυγεία για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, όμως η τοποθεσία τους παραμένει μυστική. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο, πρώτα οι υγειονομικοί και στη συνέχεια οι άνω των 65.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.