ΥΓΕΙΑ

Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Καλύμνου - «Δεν έχουμε οξυγόνο»

Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Καλύμνου - «Δεν έχουμε οξυγόνο»

Ακόμη μια σοβαρή έλλειψη σε νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο Καλύμνου καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε οξυγόνο, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή του Προϊστάμενου Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλύμνου, Ηλία Μακρυλλός, προς την Υγειονομική Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας αλλά και το Δήμο Καλυμνίων, ο οποίος εξηγεί την δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως λέει ο τελευταίος ασθενής που χρειάστηκε οξυγόνο κατέληξε κι αν άμεσα δεν προμηθευτεί το νοσοκομείο οξυγόνο, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει κάποιον ασθενή που θα το έχει ανάγκη.

Ο κ. Μακρυλλός σημείωσε πως έχει στείλει επιστολή στις 7 Ιανουαρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες και ακόμα δε έχει λάβει απάντηση.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Το Νοσοκομείο μας σήμερα διαθέτει γεννήτρια οξυγόνου παραγωγής 5 m3/h, με δυνατότητα αποθήκευσης του παραγόμενου αερίου σε δεξαμενή 200 λίτρων. Το σύστημα αυτό συνεπικουρείτε από δυο συστοιχίες των 9 φιαλών (60-70 λίτρα) η κάθε μία. Η υφιστάμενη γεννήτρια στερείται κατάλληλου εξοπλισμού για τον έλεγχο τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης από το δίκτυο διανομής. Ο παραπάνω ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός παρελήφθη από το Νοσοκομείο έπειτα από δωρεά ιδιώτη το 2016.

Η δυνατότητα παράγωγης της γεννήτριας οξυγόνου, καλύπτει τις ανάγκες μόλις 2,5 ασθενών που νοσούν από COVID-19 λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι απαιτούνται 30 λίτρα /λεπτό ανά ασθενή. Συμπεριλαμβάνοντας στους παραπάνω και τους υπόλοιπους ασθενείς του Νοσοκομείου (παθολογικοί, ΧΑΠ κτλ) που έχουν ανάγκη από οξυγόνο, η παραγωγή της υφιστάμενης γεννήτριας δεν μπορεί να καλύψει τις συνολικές ανάγκες ζήτησης με αποτέλεσμα να τίθεται σε αναστολή τροφοδότησης του δικτύου από την γεννήτρια και να λειτουργούν οι 2 συστοιχίες φιαλών οξυγόνου.

Η γεννήτρια οξυγόνου συντηρείται ανά 3000 ώρες λειτουργίας. Η τελευταία συντήρηση πραγματοποιήθηκε στις 16-17/12/2020, από εξειδικευμένο προσωπικό του μοναδικού αντιπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρίας στην Ελλάδα. Στην τελευταία συντήρηση, μας επισημάνθηκε η ανάγκη αντικατάστασης υλικών (πλέον των συμβατικών). Η προμήθειά τους , δεν κατέστη δυνατή λόγω κλεισίματος του οικονομικού έτους. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ότι η γεννήτρια δεν λειτουργεί πλήρως, με άγνωστο βαθμό απόδοσης. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την προμήθεια φιαλών ιατρικού οξυγόνου για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου.

Επιπλέον στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί Θάλαμος Υπερβαρικής Ιατρικής (ένας από τους τέσσερεις πανελλαδικά), η λειτουργία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά σε συστοιχίες φιαλών ιατρικού οξυγόνου λόγω της κατασκευαστικής ανάγκης παροχής οξυγόνου πιέσεως 20bar, έναντι 5,5bar που παράγει η υφιστάμενη γεννήτρια. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ημερήσιες ανάγκες του Θαλάμου, σε φυσιολογική λειτουργία, είναι μια (1) φιάλη ιατρικού οξυγόνου 70 λίτρων για μια συνεδρία των τεσσάρων (4) ατόμων. Ο θάλαμος του Νοσοκομείου μας είναι ενταγμένος στο επιχειρησιακό σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού για τις ανάγκες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Κατά το έτος 2020, τέθηκε εκτός λειτουργίας για συνολικό χρονικό διάστημα περί των έξι (6) μηνών λόγω έλλειψης φιαλών οξυγόνου.

Την όλη διαχείριση των οξυγόνων στο Νοσοκομείο έχει η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία, τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη για να κρατήσει το Νοσοκομείο σε επάρκεια οξυγόνου ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί ασθενής σε κίνδυνο λόγω έλλειψης του.
Τον μήνα Δεκέμβριο συνάφθηκε σύμβαση σύμφωνα με τα λιγοστά διαθέσιμα χρήματα του αντίστοιχου ΚΑΕ του Νοσοκομείου μας, για την προμήθεια 100 φιαλών οξυγόνου, οι οποίες σχεδόν έχουν εξαντληθεί.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα οι ανάγκες του Νοσοκομείου καλύπτονταν από δωρεές ιδιωτών, κυρίως στο κομμάτι του κόστους των μεταφορών των φιαλών, η κάλυψη του οποίου δεν προβλέπεται σύμφωνα με την νομοθεσία από κάποιο συγκεκριμένο ΚΑΕ του προϋπολογισμού, δεδομένου του ότι η προμήθεια τους γίνεται μέσω του παρατηρητήριου τιμών στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής τους.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έλλειψη φιαλών οξυγόνου στο Νοσοκομείο, η οποία αντιμετωπίζεται με δανικές φιάλες από τοπικό προμηθευτή (εκτός σύμβασης) ή με την αναζήτηση δωρεών από ιδιώτες λόγω της αδυναμίας της μεταφοράς των κενών φιαλών προς αναγόμωση, από το Νοσοκομείο προς την συμβεβλημένη εταιρία.

Στις 07/01/2021, η τελευταία παραγγελία φιαλών δεν κατέφθασε ποτέ στο Νοσοκομείο Καλύμνου, επειδή υπήρξε καταγγελία κατά του φορτηγού που τις μετέφερε. Κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η Λιμενική Αρχή Πειραιά στο εν λόγω όχημα, αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στον οδηγό και οι φιάλες επιστράφηκαν στην εταιρία με απροσδιόριστο χρόνο παράδοσης προς το Νοσοκομείο Καλύμνου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το νησί της Καλύμνου αυτό το διάστημα βρίσκεται, λόγω της πανδημίας του COVID -19, στην κόκκινη ζώνη επικινδυνότητας του ιού (με την εφαρμογή αυξημένων περιοριστικών μέτρων), το Νοσοκομείο καλείται να καλύψει τις ανάγκες τεσσάρων (4) κρεβατιών ΜΑΦ και έξι (6) κρεβατιών COVID σε λειτουργία, δεδομένου του ότι νοσηλεύτηκαν και συνεχίζουν να νοσηλεύονται περιστατικά. Στο τελευταίο μάλιστα βαρύ περιστατικό κατά το οποίο ο ασθενής κατέληξε, η γεννήτρια οξυγόνου δεν ανταποκρινόταν στην κάλυψη των αναγκών.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, η Τεχνική Υπηρεσία πλέον, αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί καλώντας τους αρμόδιους φορείς να βρουν την λύση της τροφοδοσίας σε επάρκεια οξυγόνου για το Νοσοκομείο μας
Σε αυτό το σημείο σας κάνουμε γνωστό επίσης ότι το Νοσοκομείο της Λέρου καλύπτει τις ανάγκες του σε μεταφορές φιαλών οξυγόνου, με την συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι που να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, προτείνω την άμεση επίταξη όλων των διαθέσιμων φιαλών οξυγόνου του νησιού ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Ο Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας
του Νοσοκομείου Καλύμνου

ΜΑΚΡΥΛΛΟΣ ΗΛΙΑΣ»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονική συμπλοκή στη Νέα Σμύρνη: Ένα γκρι Opel αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. – Που στρέφονται οι έρευνες