ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες μέρες - Στο τραπέζι και η επίταξη

Κικίλιας: Περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες μέρες - Στο τραπέζι και η επίταξη
INTIME NEWS

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Real Fm.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται τεράστια πίεση και οι υγειονομικοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια, τόνισε ο υπουργός. «Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312».

Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και επεκτείνει τις υπάρχουσες, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες απλές και Εντατικής για τη νοσηλεία non Covid περιστατικών. Καθώς η συμφωνία με τους κλινικάρχες δεν έχει οριστικοποιηθεί, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «επίταξης» ιδιωτικών κλινικών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα γίνει, «και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη». «Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επιταχθεί δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, με αποζημίωση για τις κλίνες που παρείχαν στο ΕΣΥ, ώστε να νοσηλευθούν περιστατικά κορονοϊού.

«Δεν επιτρέπεται ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να παίρνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Το ορόσημο του Μαΐου

Όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι μέχρι τέλος Μαΐου. «Έχουμε εμβόλια, όχι ακόμα την ποσότητα που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου» και «προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στην κοινωνία για μια τελευταία προσπάθεια, «ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά».

«Αξίζει τον κόπο με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της. Είναι μια έκκληση στην κοινωνία με πολύ σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν» κατάληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, αγωνία για το ΕΣΥ