ΥΓΕΙΑ

Top10: Δέκα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την υπνική παράλυση

Top10: Δέκα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την υπνική παράλυση

Σας έχει συμβεί ποτέ, να ξυπνάτε φοβισμένοι στη μέση της νύχτας και να συνειδητοποιείτε πως δεν μπορείτε να κουνήσετε το σώμα σας ή να μιλήσετε; Ομολογουμένως πρόκειται για μία δυσάρεστη εμπειρία, την οποία όσοι έχουν βιώσει, συνήθως την περιγράφουν τρομοκρατημένοι.

Εάν πάλι δεν έχει τύχει να ζήσετε κάτι ανάλογο, μάλλον πρέπει να νιώθετε τυχεροί, αφού σύμφωνα με έρευνες 1 στους 2 ανθρώπους αντιμετωπίζει υπνική παράλυση έστω μία φορά στην ζωή του.

Η υπνική παράλυση ή αλλιώς «Μόρα», είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο παρότι έχει δώσει τροφή για μύθους και δοξασίες, έχει εξηγηθεί απόλυτα από την επιστημονική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε στάδιο REM (Rapid Eye Movement), ξυπνάει απότομα ο εγκέφαλος, όμως το σώμα συνεχίζει να παραμένει σε απόλυτη ακινησία. Αυτή η επιπλοκή, εκτός από μία προσωρινή παράλυση, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και παραισθήσεις, αφού το άτομο δεν έχει απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ονειρεύεται ή είναι ξύπνιο.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει δέκα στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να απλοποιήσουμε και να καταλάβουμε λίγο καλύτερα αυτή την παράξενη αλλά κοινή εμπειρία.

  1. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η υπνική παράλυση οφείλεται σε μία αναστολή των κινητικών νευρώνων στην περιοχή της γέφυρας του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό, διακόπτουν το ρεύμα αποπόλωσης στα νεύρα, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση των μυών του σώματος.
  2. Κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης, ο εγκέφαλος παραμείνει σε λειτουργία, το σώμα βρίσκεται σε υπνική καταστολή, ενώ το άτομο εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, χωρίς να μπορεί να κινηθεί και συνεπώς να αντιδράσει. Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, δυσκολεύεται να ανασάνει, παρουσιάζει έντονη εφίδρωση, μυικούς πόνους ακόμη και πονοκέφαλο.
  3. Η υπνική παράλυση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως ένα ασταθές πρόγραμμα ύπνου, το αυξημένο στρες, οι ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον ενός ατόμου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και η λήψη φαρμάκων που βοηθούν στον ύπνο.
  4. Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κατά την διάρκεια της ζωής του.
  5. Όσο μεγαλύτερη αντίσταση προβάλει το άτομο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, προσπαθώντας να κινήσει τους μύες του, τόσο εντείνει τη δυσφορία που αυτό του προκαλεί. Μία υπνική παράλυση μπορεί να διαρκέσει από 20 δευτερόλεπτα μέχρι τρία λεπτά.
  6. Ένας τρόπος για να επανέλθει το σώμα σε επαφή με τον εγκέφαλο, χωρίς όμως να γίνει η διαδικασία πιο δυσάρεστη, είναι να προσπαθήσει το άτομο να κουνήσει ελαφρά τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του.
  7. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν βρεθεί, η πρώτη γενική αναφορά στην υπνική παράλυση έγινε τον 10ο αιώνα, ενώ η πρώτη ιατρική γνωμάτευσή πραγματοποιήθηκε από έναν Ολλανδό γιατρό το 1664, ο οποίος της έδωσε και τη συγκεκριμένη ονομασία.
  8. Αρκετοί άνθρωποι που έχουν βιώσει υπνική παράλυση, αναφέρουν πως ένιωσαν ότι κάποιος τους πιέζει το στήθος και δεν τους αφήνει να αναπνεύσουν. Στην πραγματικότητα, αυτό σχετίζεται με την ανικανότητα του οργανισμού να συγχρονίσει τη δεδομένη στιγμή τον εγκέφαλο, την καρδιά και την αναπνοή του.
  9. Παρόλο που το φαινόμενο της υπνικής παράλυσης παρουσιάζεται κυρίως στη εφηβική και τη μετεφηβική ηλικία, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
  10. Εάν κάποιο άτομο βιώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιο επεισόδιο υπνικής παράλυσης, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό γιατρό, καθώς υπάρχει πιθανότητα πίσω από αυτό να «κρύβεται» κάποια σοβαρότερη διαταραχή όπως η ναρκοληψία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.