ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού - Βασιλακόπουλος: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δε γίνει η δεύτερη δόση

Εμβόλιο κορονοϊού
INTIME NEWS

Πότε αναμένεται να πετύχουμε την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης»

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και το πότε θα πετύχουμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν όλοι προστρέξουμε και εκμεταλλευτούμε τα εμβόλια που θα έχουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα καταφέρουμε κάποια στιγμή τον Ιούλιο να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, με συνδυασμό της εμβολιαστικής προσπάθειας αλλά και της φυσικής ανοσίας που αποκτήθηκε από τη νόσο», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Star.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, σημείωσε πως αυτό είναι το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού και πως το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα εμβόλια από το ποσοστό του 62%- 67%, αυτής της ηλικιακής ομάδας.

«Υπάρχει ελπίδα γιατί τουλάχιστον 5-10% αυτών των ηλικιών έχει κλεισμένα ραντεβού. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με την κατ’ οίκον χορήγηση του εμβολίου» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι μετά τον εμβολιασμό, ο κίνδυνος νόσησης είναι ελάχιστος, αλλά ακόμη κι αν νοσήσουμε, δε θα κινδυνεύσει η ζωή μας.

Οι κίνδυνοι αν δε γίνει η δεύτερη δόση

Αναφορικά με τη σημαντικότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι και ότι αν νοσήσουμε κι έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός, υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Τέλος, σχετικά με τον θάνατο γυναίκας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της, τόνισε ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δε βρέθηκε ίχνος θρόμβου και παράλληλα σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές για την εμφάνιση θρόμβωσης. «Πρέπει να βρεθεί πρώτα η αιτία θανάτου στην άτυχη γυναίκα και μετά να δούμε αν υπάρχει ο παραμικρός συσχετισμός με το εμβόλιο» εξήγησε, παρακαλώντας να μην αποδίδεται στον εμβολιασμό, οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει μετά από αυτόν. «Το εμβόλιο μας προστατεύει μόνο από τη νόσο κι όχι από οποιαδήποτε νόσο και οποιαδήποτε αιτία θανάτου» κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Τέλη Μάη θα δούμε τρομακτική αύξηση νεκρών – Φόβοι για νέα μέτρα

Ροή Ειδήσεων