ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ
AP IMAGES

Εξασφαλισμένη είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει τη συμφωνία για παραδόσεις μετά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον ΑΝΤ1, μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χαρακτήρισε ασφαλές και εγκεκριμένο από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο ακόμη και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τρίτη δόση»

Σχετικά με το τι θα γίνει μετά τη διακοπή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και η κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού.

Όπως είπε, πως «δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Η χώρα μας εξασφαλίζει για όλα τα εμβόλια τη δεύτερη δόση κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους, που είμαστε λίγο πίσω στον εμβολιασμό».

Για την τρίτη δόση, στην οποία προχωρά η Βρετανία, έκανε λόγο για κάτι πρόωρο.

«Το κάνει πειραματικά. Εμβολιάζει άτομα άνω των 50 ετών, ορισμένα με τρίτη δόση εμβολίου που περιέχει νέα στελέχη και ορισμένα με το υπάρχον εμβόλιο, θέλοντας να δει ποια θα είναι η έκβαση. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τρίτη δόση, όχι άμεσα, αλλά σε διάστημα πιθανόν μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν, γιατί από ό,τι φαίνεται ο κορονοϊός θα είναι για μεγάλο διάστημα ακόμη κοντά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: 3.000 τα θετικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές