ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνει ακριβά την πανδημία του κορονοϊού

ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτικού προσωπικού «με ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις εν μέσω κορονοϊού», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Με κατά τόπους κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στα νοσοκομεία θα τιμήσει η ΠΟΕΔΗΝ την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή-νοσηλεύτριας, την Τετάρτη (12/05/2021). Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνει ακριβά την πανδημία του κορονοϊού, με 15 θανάτους από τους συνολικά 26 που αφορούν σε υγειονομικούς. Επίσης, 3.000 νοσηλευτές νόσησαν από κορονοϊό. Οι 20 πέρασαν την πόρτα της Εντατικής ως διασωληνωμένοι ασθενείς και τα κατάφεραν.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό διαχειρίζεται το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ είναι αντιμέτωπο με όλες τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα σύστημα μεθοδικά υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο με τις δημόσιες δαπάνες υγείας ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας να είναι στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ, με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων φέτος να είναι κουτσουρεμένοι σε σχέση με πέρυσι κατά 20% και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ως προς τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, η συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού υπερβαίνει το 80% όσων εμβολιάσθηκαν, όσων έχουν αντισώματα, όσων είναι σε λίστες αναμονής για εμβολιασμό όσων δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για ιατρικούς λόγους. Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος για κορονοϊό στο σύνολο του προσωπικού, εμβολιασμένου και μη, που όμως δεν γίνεται. «Το νοσηλευτικό προσωπικό όπως και οι άλλοι υγειονομικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ευθύνη και καταγραφή των Επιτροπών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων (μοριακό τεστ ή rapid test) και όχι παρακολούθηση με self test που ακόμη δεν μπορούμε να το προμηθευτούμε».

«Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός» τονίζει η Ομοσπονδία. Οι νοσηλευτές ήταν και θα είναι αντιμέτωποι με λοιμώδη νοσήματα, ενώ περισσότεροι από 2.000 πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας διαπιστωμένα από Υγειονομικές Επιτροπές.

«Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, πέραν του επιδόματος πέρυσι το Πάσχα (μισό βασικό μισθό) τίποτα άλλο δεν μας χορηγήθηκε. Η Ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καρκινοβατεί παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής που συστήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας γι’ αυτό το σκοπό. Αρνείται η πολιτεία να χαρακτηρίσει το θάνατο των συναδέλφων από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες του κόσμου και παρά τις ειδικές αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι κενές οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι 20.000 από τις συνολικά 40.000 των νοσοκομείων. Υπηρετεί 8.000 έκτακτο νοσηλευτικό προσωπικό που αυτονόητο είναι ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους. Επιβεβλημένη είναι η σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού. Η πανδημία απάντησε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε αυτό το αίτημα» επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.