ΕΚΤΑΚΤΟ

ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Τι ισχύει για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών

Θεοδωρίδου: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Τι ισχύει για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών
InTime

Εμβολιασμός: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως δεν αλλάζει η στρατηγική για τα εμβόλια στη χώρα και πως θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύσταση προς τις γυναίκες κάτω των 50 να χρησιμοποιούν εμβόλια mRNA καθώς είναι πλέον διαθέσιμα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ακολούθως, απαρίθμησε τις δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα εμβολιασμού, τον Δεκέμβριο, πριν περάσει στην ανάλυση των δεδομένων για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, επεσήμανε, ωστόσο, πως «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Σε ερώτηση που έγινε αναφορικά με τις «κίτρινες κάρτες» που έχουν ανοίξει στον ΕΟΦ, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως έχουν αναλυθεί πάνω από 1.500 μέχρι τώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.517 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 44 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 547 οι διασωληνωμένοι