ΥΓΕΙΑ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Επίσκεψη Κικίλια στο Σισμανόγλειο - 77 διακομιδές για αναπνευστικά προβλήματα

Κικίλιας
Υπ.Υγ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της Βαρυμπόμπης και της γύρω περιοχής λόγω της πυρκαγιάς, επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη, το πρωί της Τετάρτης (04/08/2021).

Το Σισμανόγλειο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, μαζί με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς και το «Γ. Γεννηματάς».

Παράλληλα, το ΕΚΑΒ από το απόγευμα της Τρίτης (03/08/2021), στις 16:00 μέχρι σήμερα στις 08:00, έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα, αποτέλεσμα τόσο του καύσωνα, όσο και της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς. Σήμερα, είμαι εδώ στο Νοσοκομείο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Καθηγητή Πνευμονολογίας τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τον οποίο για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο αναπνευστικό και στην υγεία μας θα ήθελα παρακαλώ να ακούσετε πολύ προσεκτικά" πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις" ανέφερε ο κ. Μπεχράκης και πρόσθεσε:

"Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες: παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Στέκομαι ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά για να τονίσω ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Αυτά αν προσέξουμε, δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και βέβαια το Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες. Ευτυχώς, απ’ ό,τι άκουσα από την αναφορά που έγινε προς τον Υπουργό, σοβαρά κρούσματα δεν υπήρξαν, ούτε μπήκε σε κίνδυνο η ζωή έστω και ενός ανθρώπου χθες" δήλωσε ο Καθηγητής.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους αυτές τις μέρες, ο κ. Μπεχράκης τόνισε, επιμένοντας στα μικρά παιδιά: "Ναι, βεβαίως. Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη - Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι - Κλείστε πόρτες και παράθυρα σε όλο το Λεκανοπέδιο