ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το 37% των ασθενών με Covid-19 έχει συμπτώματα και έξι μήνες μετά

Κορονοϊός Long covid
Κορονοϊός: Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» βρέθηκαν να είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, τα συμπτώματα στην κοιλιά, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και το άγχος ή η κατάθλιψη
AP PHOTO

Κορονοϊός: Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» βρέθηκαν να είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, τα συμπτώματα στην κοιλιά, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και το άγχος ή η κατάθλιψη

Το 37% των ασθενών με κορονοϊό -δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις- θα συνεχίσουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι η μακρόχρονη Covid-19 δεν είναι ασυνήθιστη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (NIHR), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 273.000 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» βρέθηκαν να είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, τα συμπτώματα στην κοιλιά, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και το άγχος ή η κατάθλιψη.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων όλων των ηλικιών μπορούν να εμφανίσουν μία γκάμα συμπτωμάτων και δυσκολιών ένα εξάμηνο μετά τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε στον Guardian o επικεφαλής ερευνητής, δρ Μαξ Τάκετ, του NIHR.

Τα συμπτώματα που επιμένουν για μήνες είναι συχνότερα σε όσους είχαν περάσει πιο βαριά τη νόσο και είχαν χρειαστεί νοσηλεία, ενώ είναι κάπως πιο συνηθισμένα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι τελευταίοι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, έχουν συχνότερα δυσκολίες με την αναπνοή τους, καθώς και γνωστικά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι και οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά και ψυχολογικά προβλήματα. Όσοι δεν είχαν χρειαστεί να νοσηλευθούν, είναι πιθανότερο να έχουν μετά πονοκεφάλους.

Συγκριτικά, οι άνθρωποι με γρίπη έχουν πολύ πιο σπάνια συμπτώματα διαρκείας. Εκτιμάται ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι τουλάχιστον 50% συχνότερα σε σχέση με τη λοίμωξη από γρίπη.

Μία άλλη βρετανική μελέτη βρήκε ότι τουλάχιστον ο ένας στους δέκα μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζει συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19. Συνολικά, εκτιμάται ότι στη Βρετανία περίπου 970.000 άνθρωποι υποφέρουν από πολύμηνα συμπτώματα μετά από Covid-19 και, από αυτούς, οι 384.000 συνεχίζουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»