ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο πυρετός Lassa, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι ο πυρετός Lassa, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα;
11 περιπτώσεις έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1980

Ο ιός Lassa προέρχεται από αρουραίους και είναι ενδημικός σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής

Ένα άτομο πέθανε από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα πυρετού Lassa στο Ηνωμένο Βασίλειο - με δύο από αυτές τις λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε άτομα που είχαν επιστρέψει από τη Δυτική Αφρική.

Καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καθησυχάζει τους πολίτες ότι «ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει πολύ χαμηλός», ας ρίξουμε μια ματιά στον ιό, τα συμπτώματά του και τον τρόπο μετάδοσης του.

Τι είναι ο πυρετός Lassa;

Ο πυρετός Lassa (Lassa Fever), που προκαλείται από τον ιό Lassa (Lassa Virus), είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που προέρχεται από αρουραίους.

Είναι ενδημικό σε περιοχές της δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας, της Γουινέας και της Νιγηρίας.

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε το 1969 και πήρε το όνομά της από την πόλη στη Νιγηρία όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχουμε από 100.000 έως 300.000 μολύνσεις από πυρετό Lassa, με περίπου 5.000 θανάτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ.

Πότε εμφανίστηκε ο ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πριν από τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, είχαν εισαχθεί από το 1980 μέχρι σήμερα οκτώ κρούσματα πυρετού Lassa στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις συνέβησαν το 2009.

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια στον άνθρωπο;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης, ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων, ή και από τα σωματικά υγρά.

Οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ τους μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν με πονοκεφάλους, πονόλαιμο και έμετο, ενώ μπορεί να προκαλέσει επίσης αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη ή τον κόλπο.

Ωστόσο, σταδιακά εξελίσσονται σε σοκ, επιληπτικές κρίσεις, τρόμο, αποπροσανατολισμό, μέχρι και κώμα, χωρίς έγκαιρη θεραπεία.

Το ένα τέταρτο των ασθενών θα παρουσιάσει επίσης προσωρινή κώφωση που τελικά θα επανέλθει, όπως αναφέρει η ιατρική βιβλιογραφία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό Lassa θα αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος σε περίπου 1% των περιπτώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε Επίσης:

Βρετανία: Πρώτος θάνατος ασθενούς με πυρετό Lassa – Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού