ΥΓΕΙΑ

Νερό για καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις

Νερό για καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις

Όσοι μαθητές και φοιτητές πίνουν νερό την ώρα των εξετάσεων πετυχαίνουν καλύτερους βαθμούς στα διαγωνίσματα, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων Ιστ Λόντον και Ουέστμινστερ, οι επιδόσεις όσων καταναλώνουν νερό αυξάνονται περίπου 5% κατά μέσο όρο, σε σχέση με αυτούς που διαγωνίζονται «στεγνοί».

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων έθεσαν στο ερευνητικό τους μικροσκόπιο 447 φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ιστ Λόντον. Οι 71 από αυτούς φοιτούσαν στο προπαρασκευαστικό έτος, οι 225 στο πρώτο και οι 151 στο δεύτερο.

Όπως διαπίστωσαν, μόλις το 25% από αυτούς προσήλθε στις εξετάσεις με ένα μπουκαλάκι νερό υπό μάλης. Το ποσοστό αυτό ήταν 31% στους δευτεροετείς φοιτητές και 21% στους πρωτοετείς και στους φοιτητές του προπαρασκευαστικού.

Από αυτούς τους τελευταίους, αυτοί που έπιναν νερό την ώρα των εξετάσεων πέτυχαν κατά 10% μεγαλύτερους βαθμούς. Η βελτίωση ήταν της τάξης του 5% για τους «πότες» πρωτοετείς και 2% για τους φοιτητές του προπαρασκευαστικού έτους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενυδάτωση του οργανισμού σχετίζεται άμεσα με τις πνευματικές επιδόσεις. Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, η κατανάλωση του νερού είναι πιθανό να επιδρά και ψυχολογικά στη λειτουργία της σκέψης. Εξάλλου, η κατανάλωση νερού ρίχνει τα επίπεδα του στρες, το οποίο, όπως είναι γνωστό, εμποδίζει το μυαλό να λειτουργήσει καθαρά.