ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το 2024 τα πρώτα εμβόλια για όλες τις παραλλαγές

Έρευνα
Οι επιστήμονες δοκιμάζουν μια ευρεία κλίμακα τεχνολογιών εμβολίων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα καθολικό εμβόλιο. 

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένα καθολικό εμβόλιο, το οποίο θα προστατεύει από όλους τους κορονοϊούς που γνωρίζουμε και θα υπάρξουν στο μέλλον, θα είναι πραγματικά ορόσημο για την υγεία, ειδικά μετά την εμπειρία των προηγούμενων επιδημιών του Sars και Mers και βεβαίως μετά τις καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, της πανδημίας του Sars-CoV-2 και της νόσου Covid-19. "Ένα καθολικό εμβόλιο για τους κορονοϊούς θα είναι τεράστια πρόοδος" λέει στο BBC o Γουέιν Κοφ, πρόεδρος και CEO της Human Vaccines Project. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, χρειάζεται επιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας.

Mια τέτοια εξέλιξη θα είναι το αποκορύφωμα της έρευνας των εμβολίων για τους κορονοϊούς, όμως παραμένει αβέβαιο αν πράγματι θα επιτευχθεί. Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι είναι πιο ρεαλιστικοί. Σύμφωνα με το BBC, τα πρώτα εμβόλια κατά της covid-19 που θα στοχεύουν σε όλες τις παραλλαγές, θα είναι πιθανώς διαθέσιμα, το 2024. Αυτό παράλληλα, θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα καθολικό εμβόλιο για τους κορονοϊούς.

Στόχος των επιστημόνων είναι το εμβόλιο να προστατεύει από τις γνωστές και τις μελλοντικές παραλλαγές του Sars-CoV-2, ώστε να τερματιστούν οι βαριές συνέπειες της πανδημίας, οι θάνατοι και οι αυξημένες νοσηλείες. Με τις συνεχείς εμφανίσεις νέων παραλλαγών που φέρνουν αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, η ανάγκη για ένα τέτοιο εμβόλιο, παραμένει υψηλή.

"Ένα εμβόλιο έναντι όλων των παραλλαγών θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό μετάδοσης της Covid-19. Η ανάσχεση της μετάδοσης είναι ο μόνος δρόμος για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία" λέει ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, CEO της ImmunityBio, μίας από τις έξι εταιρείες που έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση στις ΗΠΑ για αυτόν τον σκοπό.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν μια ευρεία κλίμακα τεχνολογιών εμβολίων από τροποποιημένους, αβλαβείς ιούς όπως οι αδενοϊοί, μέχρι νανοσωματίδια φερριτίνης και αυτό-ενισχυόμενο RNA. Το τελευταίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), μόνο που αντιγράφει τον εαυτό του μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μικρότερες δόσεις εμβολίου.

Λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, οι εξελίξεις θα είναι πιο αργές σε σχέση με την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19. Μέχρι στιγμής, κανένα από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια που στοχεύουν σε όλες τις παραλλαγές, δεν έχει προχωρήσει πέρα από τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, τα πρώτα δεδομένα φαίνονται ελπιδοφόρα.

Επιστρέφοντας στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι ένα παν-κορονοϊκό εμβόλιο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι επιστήμονες μπορούν να επιτύχουν εκεί που όλες οι προσπάθειες για ένα καθολικό εμβόλιο έναντι των ιών της γρίπης, απέτυχαν. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους των ΗΠΑ έχει ετήσιο προϋπολογισμό κοντά στα 220 εκατ. δολάρια για την έρευνα για ένα τέτοιο καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο. Ωστόσο, η πρόοδος είναι μικρή. Στην περίπτωση των κορονοϊών, οι επιστήμονες είναι πιο αισιόδοξοι, ότι το εγχείρημα θα είναι λιγότερο πολύπλοκο, καθώς οι κορονοϊοί μεταλλάσσονται λιγότερο σε σχέση με τους ιούς της γρίπης.

Σχετικές ειδήσεις