ΥΓΕΙΑ

Νόσος «Νάξος»: Το γονίδιο που προκαλεί θανατηφόρες αρρυθμίες και αιφνίδιους θανάτους νέων

νόσος Νάξος
Η «νόσος της Νάξου» μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα
AP

Η κληρονομική νόσος «Νάξος» η οποία ευθύνεται για αιφνίδιους θανάτους νέων, διερευνάται ως αίτιο για τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη. 

Ο αιφνίδιος θάνατος του 22χρονου Παναγιώτη από τη Νάξο, χωρίς να έχει παρουσιάσει στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα, έχει προκαλέσει ανησυχία. Ως αίτιο διερευνάται η νόσος «Νάξος», μια σπάνια κληρονομική πάθηση, η οποία συναντάται με υψηλά ποσοστά στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης εξηγεί τι είναι η «νόσος της Νάξου». Πρόκειται για κληρονομική πάθηση, η οποία παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1980, από δύο αγροτικούς γιατρούς στη Νάξο. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι σημειώνονται αιφνίδιοι θάνατοι σε νεαρά άτομα, που είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως σγουρά μαλλιά, υπερκεράτωση στα χέρια κ.α. Επίσης, στις οικογένειές τους υπήρχε ιστορικό αιφνίδιων θανάτων.

Έγκαιρη διάγνωση με καρδιολογικό και γονιδιακό έλεγχο

Σήμερα, υπάρχουν εξετάσεις με τις οποίες μπορεί η νόσος να διαγνωστεί εγκαίρως, μέσω καρδιολογικού και γονιδιακού ελέγχου. Όπως σημειώνει ο Καθηγητής, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται έλεγχος στον πληθυσμό της Νάξου.

Συγκεκριμένα, έχει γίνει γονιδιακός έλεγχος σε 5.000 άτομα για να εντοπιστούν ποιοι φέρουν το γονίδιο. Ο έλεγχος αυτός έχει δείξει ότι στη Νάξο εντοπίζεται ένα μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με την Ευρώπη. Περίπου 8% του πληθυσμού φέρει το παθολογικό γονίδιο.

Η νόσος ενδημεί στη Νάξο και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο, με χαμηλότερα όμως ποσοστά. Για να εκδηλωθεί, θα πρέπει και οι δύο γονείς να είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου με 25% πιθανότητες σε κάθε κύηση, να γεννηθεί το παιδί τους με τη νόσο.

Σχετικές ειδήσεις