ΥΓΕΙΑ

Χρυσοχοΐδης: 1.000 διορισμοί γιατρών έως το τέλος του έτους

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε γιατί παύθηκαν κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων. 

Για τις προσλήψεις που προγραμματίζονται στο χώρο της Υγείας προκειμένου να ενισχυθούν κυρίως τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV, την Τρίτη (07/11/2023).

«Το κρίσιμο ζήτημα με τα νοσοκομεία έχει δυο θέματα. Το ένα είναι ο Covid, ο οποίος στην κυριολεξία διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας, διότι απασχολήθηκε όλο το σύστημα με την πανδημία, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω χιλιάδες επεμβάσεις, εγχειρήσεις, εξετάσεις. Έμειναν πίσω όλα και τώρα έχουν συσσωρευτεί. Είναι αυτό που λέμε οι λίστες των χειρουργείων και οι λίστες αναμονής. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από τον Covid. Αλλά στον Covid το σύστημα δούλεψε. Να μην το αδικούμε το σύστημα και να μην το μηδενίζουμε. Δούλεψε και κρατήθηκε "παλικάρι", στάθηκε η κοινωνία και η χώρα όρθια και νικήσαμε τον Covid. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα σε όλη την Ευρώπη με την έλλειψη εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας, δίνονται πολύ μεγάλοι μισθοί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και είναι ελκυστικοί. Από κει και πέρα λοιπόν υπάρχει ένα θέμα στελέχωσης. Κάνουμε φέτος χίλιους διορισμούς, ελπίζω, υποθέτω, είμαι βέβαιος σχεδόν ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί 1.000 γιατροί και του χρόνου κι άλλες 3.000 νοσηλεύτριες».

Ερωτηθείς για τις παύσεις διοικήσεων κάποιων νοσοκομείων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως έχει ζητήσει από όλους τους διοικητές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ζητήματα στα νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κτηριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων τα οποία στην πλειοψηφία τους στεγάζονται σε παλιά κτήρια και έκανε λόγο για την υπογραφή σύμβασης του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων που προβλέπει την ανακαίνιση των κεντρικών Νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, μεταξύ αυτών του «Αττικόν», του «Μεταξά», της Νίκαιας.

«Από τη μέρα που ανέλαβα, με εντολή του πρωθυπουργού, το χαρτοφυλάκιο της υγείας, έκανα μια σύσκεψη με όλους τους διοικητές και τους είπα ότι πρέπει να επιδιορθωθούν τουλάχιστον κάποια πολύ άμεσα ζητήματα, μικρές επιδιορθώσεις, θέματα σε χώρους υγιεινής. Και μάλιστα τους είπα ότι το κόστος το αναλαμβάνει το Υπουργείο, δεν υπάρχει θέμα κόστους. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό και αυτό δεν είναι σωστό, τα κτήρια έτσι κι αλλιώς, όπως είπα, είναι παλιά, χρειάζεται λοιπόν να είναι όλοι alert, να έχουν επαγρύπνηση, δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Γι’ αυτό τον λόγο και για κάποιους άλλους λόγους επίσης υπήρξε η παύση αυτών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.