ΥΓΕΙΑ

Χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και από ιδιώτες γιατρούς με την ομάδα τους

χειρουργείο
Θα μπορούν ιδιώτες χειρουργοί με την ομάδα τους να διενεργούν επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία
EUROKINISSI

Την εισαγωγή εξουσιοδοτικής διάταξης για τη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Την απόφασή του ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη χθεσινή (03/04/2024) της συνεδρίαση, για τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Θα μπορούν, δηλαδή, ιδιώτες χειρουργοί με τη χειρουργική τους ομάδα να διενεργούν επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα καταθέσει προσθήκη στο νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου όχι μόνο σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

«Θα κάνω δεκτό το αίτημα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην Ολομέλεια, στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου που αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ζητήσω και θα συμπεριλάβουμε εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορούν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, επί πληρωμή των ιδιωτών γιατρών προς το νοσοκομείο. Όχι αυτό που έχουμε σήμερα, το μπλοκάκι», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Σήμερα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και εάν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση, τη ζητάει η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουμε. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε, ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουνε και να χειρουργεί με τη χειρουργική του ομάδα, μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη, όπως κάναμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ότι στη διάταξη η οποία επιτρέπει και την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, θα συμπεριληφθούν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό όμως, όπως τόνισε, θα γίνεται με τον όρο ότι οι προσωπικοί γιατροί δεν μπορούν να έχουν ασθενείς στο ιδιωτικό τους έργο, εκείνους τους ασθενείς που έχουν χρεωθεί τα ΑΜΚΑ τους, ως προσωπικοί τους γιατροί.

Σημειώνεται ότι θετική ψήφο, επί της αρχής του νομοσχεδίου, έδωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη, το ΚΚΕ καταψήφισε, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε, η Νίκη καταψήφισε, η Νέα Αριστερά καταψήφισε, η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε.

Με δήλωσή του, πάντως, ο κ. Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, διευκρινίζει ότι «είμαστε αναφανδόν απέναντι» στην είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, για να χρησιμοποιούν τις υποδομές του. «Επαναλάβαμε σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής, για ακόμη μια φορά, την κάθετη πλήρη και ριζική αντίθεσή μας στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που είναι ο θεμέλιος λίθος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Εκτός αυτού ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μας δήλωσε ότι θα προχωρήσει και στην επόμενη κίνηση που είναι η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του. Είμαστε θεατές μιας στοχευμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση, δημιουργίας ενός υβριδικού συστήματος δημοσίου και ιδιωτών, με κυρίαρχο όμως τον ιδιωτικό τομέα και τον Έλληνα πολίτη να πληρώνει το μάρμαρο. Είμαστε αναφανδόν απέναντι».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις