Τακτικά χειρουργεία: Κανονικά στο Παίδων «Αγία Σοφία» - Αναστολή στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Νέα κόντρα νοσοκομειακών γιατρών - υπουργού Υγείας 
Παίδων Αγία Σοφία
Διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση του αναισθησιολογικού τομέα
INTIME NEWS
4'

Συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για ενίσχυση του αναισθησιολογικού τομέα έλαβαν οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων από την 1η Ιουνίου. Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όμως, τα τακτικά χειρουργεία σταματούν από τη Δευτέρα (27/05/2024).

Οι δεσμεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας αφορούν στην άμεση πρόσληψη δύο αναισθησιολόγων στο «Αγία Σοφία», στην επιστροφή γιατρού από το «Αγλαΐα Κυριακού» και στη διακοπή των μετακινήσεων γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το πρωί της Παρασκευής (24/05/2024). «Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι. Έχουμε ήδη δεσμευτεί και στους συνδικαλιστές και στην ΕΙΝΑΠ και σε όλους ότι μόλις βγουν οι τελικοί πίνακες του ήδη διεξαχθέντος διαγωνισμού θα προκηρύξουμε και άλλες θέσεις αναισθησιολόγων με άλλο τρόπο, δηλαδή επιμελητές Α, επιμελητές Β».

«Ως προς το "Αγία Σοφία", διεξήχθη εχθές ψηφοφορία στον χειρουργικό τομέα. Είκοσι δύο ψήφισαν κατά της αναστολής διενέργειας τακτικών χειρουργείων, 4 υπέρ της αναστολής και 2 λευκά. Άρα, όσον αφορά το "Αγία Σοφία" δεν θα γίνει τελικώς η αναστολή, θα γίνουν κανονικά τα χειρουργεία. Όσον αφορά το "Αγλαΐα Κυριακού" εμμένει ο χειρουργικός τομέας, κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς, στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε αναστολή. Θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου σήμερα αφού λάβει την γραπτή τους απόφαση και θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει για τη συνέχεια των χειρουργείων. Οι χειρουργοί και οι γιατροί παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι εθελοντική η προσφορά στο δημόσιο».

«Συκοφαντίες σε βάρος των υγειονομικών»

Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας πυροδότησε, όμως, νέες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

«Οι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού" έχουν απευθύνει από χθες ανοιχτή επιστολή όπου τεκμηριώνουν τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και τις λύσεις που έχουν από καιρό προταθεί, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αγνοήσει. Την ανοιχτή επιστολή την συνέταξαν γιατί όλα τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα που έχουν κοινοποιήσει, αγνοήθηκαν από την διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Διαμαρτύρονται για τις παρανομίες και τα αυταρχικά "εντέλλεσθε" της διοίκησης» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η απάντηση του υπουργού Υγείας σε όλα αυτά είναι ένα επικίνδυνο, αυταρχικό, προπαγανδιστικό παραλήρημα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι το πρόβλημα στα νοσοκομεία Παίδων δεν είναι πραγματικό, αλλά υπάρχει εκεί ένας "σκληρός συνδικαλιστικός αριστερός πυρήνας" που ψευδώς διαμαρτύρεται. Σήμερα σε τηλεοπτική του παρουσία άφησε υπονοούμενα ότι οι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων "συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις" (σ.σ ανέφερε ότι μία από τις γιατρούς που διαμαρτύρονται ήταν γιατρός του Κουφοντίνα). Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργός Υγείας χάνει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε συκοφαντίες σε βάρος των υγειονομικών που αναδεικνύουν τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας και διεκδικούν λύσεις. Πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού με μοναδικό σκοπό να κρυφτεί η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται διαχρονικά και πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η σκόπιμη υποστελέχωση των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της περίθαλψης και στην αύξηση της κερδοσκοπίας ιδιωτών κλινικαρχών, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να υποκρίνεται η κυβέρνηση ότι δήθεν δεν το βλέπει» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. «Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να παίζει με τις ζωές μικρών ασθενών και την αγωνία των γονιών τους και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή