ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ:Εκστρατεία καταγραφής παρενεργειών από τα φθηνά γενόσημα

ΙΣΑ:Εκστρατεία καταγραφής παρενεργειών από τα φθηνά γενόσημα

Ο σάλος για τα νοθευμένα γενόσημα της Ινδίας που εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα αληθινών ελεγκτικών μηχανισμών και μελετών βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και τελικού προϊόντος στα εισαγόμενα, από την Ινδία και την Κίνα, φάρμακα, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο έλεγχος των φακέλων δεν είναι αρκετός. Ο ΕΟΦ πρέπει να ελέγξει τα ίδια τα φάρμακα, αν δεν θέλουνε να θρηνήσουμε θύματα στην ακρωτηριαστική, βίαιη και πρόχειρη φαρμακευτική πολιτική. Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας να είναι σε επιφυλακή για την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών στα πλαίσια μιας συντονισμένης εκστρατείας φαρμακοεπαγρύπνησης που προάγει ο ΙΣΑ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Πατούλης επίσης απευθύνει έκκληση σε όσους «σκέπτονται μόνο λογιστικά, να αντιληφθούν ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να βρεθούν στη δύσκολη θέση, ακόμη και να λογοδοτήσουν για άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, εάν δεν αντιληφθούν την ευθύνη που φέρουν όχι μόνο για φτηνή Υγεία αλλά και για εξασφάλιση Πιστοποιημένων Υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές».

Ως προς την προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, «να αλλάζουν οι ασθενείς θεράποντα ιατρό, όταν αυτός τολμήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει, ότι «όλοι οι γιατροί μέλη του ασκούν την Ιατρική μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που ευτυχώς έχει ακόμα η Ελλάδα. Την ασκούν με επιστημονική γνώση και σοβαρότητα, την ασκούν με ευθύνη για τη ζωή του κάθε ασθενή τους, σύμφωνα με τους κανόνες Δεοντολογίας και της Ιπποκρατικής Ιατρικής του «ωφελείν ή μη βλάπτειν». Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας, από την Τρόικα, αλλά και από οποιονδήποτε λογιστή των δανειστών μας, να σεβαστεί όχι μόνο τις ιατρικές σπουδές και το λειτούργημα που ασκεί το Ιατρικό Σώμα, αλλά και τις επιλογές ευθύνης για τη ζωή των ασθενών που οριοθετεί η ιατρική πράξη που λέγεται χορήγηση φαρμάκων όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί όλους τους γιατρούς της Αθήνας να συνταγογραφούν σύμφωνα «με τη γνώση, την ηθική και την κρίση τους, μετά από τα τόσα χρόνια σπουδών, εκπαίδευσης και εμπειρίας τους, χωρίς να υπόκεινται σε ευκαιριακές απειλές» Επίσης, καλεί όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, «χωρίς να υποκύπτουν σε εκβιασμούς και τρομοκρατικές κορώνες, που τους εκφοβίζουν και τους αποπροσανατολίζουν από τη θεραπεία τους».

Διαβάστε επίσης:

Παναγιώτης Μελάς: Οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους ασθενείς

Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα

ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων