ΥΓΕΙΑ

Δύο ηλικιωμένοι, τα πρώτα θύματα της γρίπης

Δύο ηλικιωμένοι, τα πρώτα θύματα της γρίπης

Δύο άτομα, ηλικίας 72 και 73 χρόνων, με χρόνια προβλήματα υγείας, είναι τα πρώτα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα για το 2014.

Και οι δυο ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δυο ασθενείς δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής καταγράφονται πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται σε Εντατική. Τα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και τα δύο στη Λάρισα.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ λένε ότι επικρατούν στη χώρα μας και οι δύο τύποι του ιού της γρίπης, ο λεγόμενος πανδημικός Η1Ν1, καθώς και ο τύπος Β.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει ακόμα και τώρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό όλων των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με διαβήτη, νεφροπάθεια, αναπνευστικά προβλήματα, πολυμεταγγιζόμενους και παιδιά με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να αποφύγουν τις επιπλοκές που προκαλεί ο ιός της γρίπης.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει από όλους τους τύπους του ιού της γρίπης που ενδημούν αυτή την περίοδο.

Πηγή: onmed.gr