ΥΓΕΙΑ

Στα χέρια του Σαμαρά η φαρμακευτική δαπάνη

Στα χέρια του Σαμαρά η φαρμακευτική δαπάνη

Με το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς αναγνωρίζει ότι ο στόχος των 2 δισ ευρώ για το 2014, δεν είναι εφικτός και αποτελεί εξόντωση, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος την Πέμπτη το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσκής.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, υποστήριξ ότι με δαπάνη κάτω από 2,3 δισ ευρώ θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας την στιγμή που η Ελλάδα επιπλέον, αποτελεί η προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό τον λόγο επανέλαβε την θέση του ΣΦΕΕ ότι πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και να σταθεροποιηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ».

frouzis28347444

Ο κ. Φρουζής τόνισε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα, με πατριωτισμό και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έπραξαν τα μέγιστα για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ορισμένα καίρια λάθη στην ασκούμενη πολιτική, όπως είναι «η προκρούστεια απόφαση για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη».

Εξάλλου, εξέφρασε την ασφαλή πεποίθησή του ότι το 2014 πρέπει να είναι έτος σταθεροποίησης της Οικονομίας και ότι οι επίπονες προσπάθειες των προηγούμενων ετών επιτρέπουν την αισιοδοξία για μια «νέα αρχή».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα ο οποίος για το 2014 δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από τα 680-700 εκατ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισότιμη και ισοδύναμη μεταχείριση όλων των εταίρων στο χώρο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκου. «Δεν αντέχει κανείς από τους κρίκους της αλυσίδας να έχει μία διαφορετική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να εξετάσουν εκ νέου τη δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων υπολογίζοντας ότι το 6% του ΑΕΠ για τη δημόσια Υγεία είναι περίπου 11 δις άρα υπάρχουν περίπου 8-8,5 δις που είναι εκτός φαρμάκου και μπορούν να βρεθούν με λίγη προσοχή κάποια ισοδύναμα μέτρα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ τάχθηκε υπέρ του σωστού ελέγχου συνταγογράφησης, δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι τα οριζόντια μέτρα όπως αυτό του πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών δεν είναι ικανά να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα δημιουργώντας αντιθέτως προβλήματα κυρίως για τον ασθενή. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι όλος ο κλάδος και όλα τα έμπειρα στελέχη του ΣΦΕΕ θα είναι στο πλευρό της Πολιτείας, συνεχίζοντας μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία να δουλεύουν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

ADWNIS23333

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάγκη ορίου στη συνταγογράφηση των ιατρών, διαφορετικά η υπέρβαση στη δαπάνη θα μεταφραστεί σε clawback το οποίο δεν θα είναι σε θέση οι εταιρείες να αντέξουν.
Αναφορικά με το θέμα του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αναγνώρισε πως ο στόχος των 2 δις είναι εξοντωτικός και πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχολείται προσωπικά προκειμένου να φτάσουν σε κάτι που θα είναι πιο εφικτό. Κλείνοντας, τόνισε ότι το 1ο εξάμηνο του 2014 θα είναι το δυσκολότερο αλλά φάνηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πιστοποιήσει το πλεόνασμα τον Απρίλιο και να οδεύσει μία αναπτυξιακή πορεία της οποίας μέρος οφείλουν να είναι και οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές, προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας και συνολικά το ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών του κλάδου.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζ. Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στην καλή προσπάθεια που γίνεται για το εθνικό συμφέρον από το οποίο δεν εξαιρούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ευχήθηκε καλή εποικοδομητική χρονιά.

Πηγή: Onmed