ΥΓΕΙΑ

Να θωρακιστούν τα νησιά μας για να μην «σβήνουν» βρέφη

Να θωρακιστούν τα νησιά μας για να μην «σβήνουν» βρέφη

Τις ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα των ακριτικών, τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό, οι οποίες γιγαντώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις μνημονιακές περικοπές στις δαπάνες υγείας, συχνά καλούνται να καλύψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Οι ελάχιστες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας –οι οποίες υπολειτουργούν στα νοσοκομεία Ρόδου και Σύρου λόγω υποστελέχωσης- και η παντελής έλλειψη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για βρέφη και παιδιά, είναι ο κυριότερος λόγος για την ανάγκη αεροδιακομιδών από νησιά του Αιγαίου σε αστικά κέντρα.

Το μεγάλο αυτό ζήτημα άνοιξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με στρατιωτικούς συντάκτες, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι εάν υπάρξει ορθολογικός καταμερισμός όλων των ιπταμένων μέσων και πολιτικών, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον έλεγχο για πυρκαγιές, τη δασοπυρόσβεση και τις αερομεταφορές ασθενών.

Συγκεκριμένα για τις αεροδιακομιδές παρατήρησε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π. Καρβουνόπουλου στο onalert.gr: «Στέλνουμε ιπτάμενα μέσα σε νησιά που η πτήση τους κοστίζει 20.000 ευρώ την ώρα. Που σημαίνει ότι μία αποστολή μπορεί να μας κοστίσει ακόμη και 60.000 ευρώ. Για να μεταφέρουμε ένα νεογνό που χρειάζεται θερμοκοιτίδα. Ξέρετε πόσο κοστίζει μια θερμοκοιτίδα; 5.000 ευρώ! Γιατί έμειναν χωρίς θερμοκοιτίδες τα νοσοκομεία μας;».

«Ας τα δίναμε σε μισθούς γιατρών για να πάνε στα νησιά μας» συμπλήρωσε από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει μία θλιβερή διαπίστωση: ότι η ζωή και ο θάνατος του νησιωτικού πληθυσμού της χώρας πολλές φορές εξαρτάται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η παρέμβαση των οποίων θα ήταν δικαιολογημένη μόνο σε έκτακτες καταστάσεις, τουλάχιστον για μία χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θετική διάθεση των κ.κ. Καμμένου και Ήσυχου, εάν δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα της περίθαλψης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, τουλάχιστον αποτελεί πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού προβλήματος. Και αν βρίσκεται ακόμα μακριά η πραγματοποίηση της ευχής, να υπάρχει μία θερμοκοιτίδα σε κάθε νησί, μπορούν να υπάρξουν σε εύλογο διάστημα κινήσεις για την ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις